На официална церемония утре, 14 май 2010 г., ще бъде подписано двустранно споразумение за сътрудничество между Габрово и белгийския град Аалст.

Между двата града има дългогодишни отношения, като някои от най-ранните контакти са осъществени още преди 30 години. В периода от 25 до 28 април 2010 г. официална делгация от Община Габрово посети град Аалст, където бяха доуточнени параметрите на сътрудничеството.

Ритуалът по подписването ще започне в 10 часа, в Ритуална зала на Община Габрово. На тържествената церемония ще присъства Н.Пр. Марк Михилсен - посланик на Кралство Белгия в Република България. От българска страна ще присъстват ВрИД кмет инж. Калинка Пенева, заместник-кметовете и секретарят на Община Габрово, както и Областният управител Мариян Костадинов. От страна на белгийския град Аалст ще пристъстват г-жа Илзе Юйтерспрот – кмет на Аалст, г-н Ивайн Де Конинк – зам.-кмет, г-жа Ан Ван де Стеен – зам.-кмет, г-жа Ан-Мари Вердоодт – зам.-кмет, г-н Филип Рендерс и г-жа Катриен Ваутерс – координатори Комитет по побратимяване.

На церемонията ще бъдат и членове на фондация „Марсел де Бископ” - Вили Ван Импе – почетен гражданин на Габрово и почетен консул на България в Източна Фландрия, Мишел де Гол – вице-президент на фондацията и началник на кабинета на зам.-кмета по образование Серже Гризьол, Пол Райс – адвокат, юридически съветник на фондацията, Тони Мерган – отговорен за набиране на средства за фондацията и Джос Чокаерт – продуцент и оператор от белгийска телевизия.