На 14 май 2010 г. от 11.30 часа в Регионален исторически музей посланикът на Кралство Белгия в България Н. Пр. Марк Михилсен и временно изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово инж. Калинка Пенева ще открият изложба „Белгия-България. 130 години дипломатически отношения. Минало и настояще“. Изложбата е подготвена от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и посолството на Белгия в София.

Експозицията се състои от 20 пана, включващи богат текстов материал, снимки и документи и проследява историческите, културните и икономическите взаимоотношения между Белгия и България. Особено място в нея е отредено на архивните материали, представящи моменти от богата кореспонденция на известните поети Гео Милев и Емил Верхарн, а по-късно и на Лъчезар Станчев с Морис Карем.

Изложбата илюстрира дълбоките исторически корени и многостранния и интензивен характер на връзките, които обединяват българския и белгийския народ. Тези връзки възникват веднага след Освобождението на България и продължават до навечерието на Втората световна война. След ерата на тоталитаризма започва нов златен период в отношенията между двете страни.

Преди да открие изложбата Н. Пр. Марк Михилсен ще присъства на подписването на двустранно споразумение за сътрудничество между белгийския град Аалст и град Габрово, което ще се състои от 10 часа в Ритуална зала на Общината.

Българо-белгийската експозиция ще може да бъде видяна до края на месец май в Регионален исторически музей – Габрово.