На 3 март се навършват 138 години от освобождението на България. 138 години, в които държим в ръце собствената си съдба.

Отново го посрещаме свободни, силни, обичащи родината. Отново ще се качим на връх Шипка, ще разказваме на децата си историята на България, ще им показваме Самарското знаме, пушките и униформите на опълченците, ще им говорим за вяра, подвиг, смелост, обединение. Ще преживеем един ценен ден, в който ще си припомним какво означава да сме българи и защо се гордеем с това.

Нека всички се възползваме от този ден и не го приемаме като „поредният“ или „почивният“. Да го изпълним със смисъл - като разкажем за него или се вслушаме още веднъж в думите около нас, като сложим българското знаме на дома си, като се включим в тържествата там, където сме. Нека посветим един ден от годината си на България и на тези, които посветиха на нея целия си живот. И тогава – след него – със сигурност ще бъдем по-вдъхновени, повече оптимисти, по-уверени в себе си и във времето след нас.

Обичайте България и не я забравяйте – в мислите и делата си, защото ние сме това, което сме, благодарение на нея и тя също живее чрез всички нас.

Честит празник!

Таня Христова

Кмет на Община Габрово