Клубът на будителите за втора поредна година ще излъчи събитие на Габрово в областта на културата. Номинациите са за представление, изложба, концерт или събитие, състояли се през 2015г.

Сред постъпилите предложения до момента са изложбата „Паралели“ на Росина Пенчева от НЧ "Христо Смирненски 1949", която се осъществи с финансовата подкрепа на община Габрово по програма Култура, както и 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015, организирано от Дома на хумора и сатирата. Номинирани са още спектакълът „Жана д'Арк“ на ДТ „Рачо Стоянов“, поредицата прожекции на български филми „Кино на поляната“ на НЧ „Хр. Смирненски 1949“, инициативата „Вторник кино“, концертът „Следи-2“ в памет на маестро Манол Цоков.

Всеки зрител или участник може да предложи събитие, което най-много е докоснало сърцето му, било е най-значимото и любимото според мнението му, за годишната награда на Клуба на будителите в Събитие на годината. Номинациите ще се приемат до 14 февруари т.г. Те могат да бъдат написани на лист и пуснати в кутия, поставена за тази цел пред гише „Деловодство“ при официалния вход на Община Габрово (входа под кулата). Подобни кутии има в Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“, касата на ДТ „Рачо Стоянов“, Художествената галерия „Христо Цокев“.

Предложенията могат да се изпращат на електронна поща buditelite@mail.bg, както и на страницата на Клуба на будителите във Фейсбук.

От 14 до 29 февруари ще се състои обобщаване на номинациите и ще започне работа на комисията. Тя ще се ръководи от следните критерии:  актуална проблематика; традиционна тема по нов начин - иновативен или актуален подход на реализация; висока художествена стойност; ангажира публиката по нов начин и/или привлича нова публика; усвоява нови пространства; създава и развива нови партньорства; обогатява културния живот на града; има трайни резултати и продължително въздействие; прилага иновативен подход за популяризиране и реклама. Ще бъде отличено събитието, събрало най-много от гласовете на публиката и на журито.

Наградата ще бъде връчена на специална церемония през март т.г.  Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на страницата на Клуба на Будителите във Фейсбук.

Миналата година за пръв път Клубът на Будителите в Габрово учреди награда за събитие на годината в областта на културата. Номинирани бяха 23 събития, някои от които с дълга история. Сред тях бяха Фестивалът на духовната музика, Международният фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT“ ГАБРОВО, Конкурсът „Априловски награди за литература”, Културни маршрути „Локация Център 2014, Дните на камерната музика. Водещи по брой сред номинациите бяха концертите. Най-много гласове на зрителите получи спектакълът „Нощта на Еньовден“ в АЕК  „Етър“, който стана Събитие на 2014г.