Информация за инициативите, които културните институти в града и Детската природна академия на Узана организират за деца и ученици по време на междусрочната ваканция.

АЕК „Етър“

Изложба-базар „Вълнен свят – сто мартенски сюжета” 

От 3 февруари до 7 март всеки, който посети музея ще има възможността да си закупи уникални ръчно изработени мартеници от вълна на майстор-плетиво Диана Цинцарска от Стара Загора.

Откриване на изложбата 3 февруари от 11.30 ч. в изложбената зала.

„Майсторете ръчички” 

От 3 февруари до 1 март в изложбената зала на музея ще можете да се запознаете с традиционни техники за изработване на мартеници, както и да си направите  амулет за здраве и дълголетие.

Ателие за изработване на мартеници от гайтан

От 3 до 7 февруари от 11.00 ч. - 15.00 ч. в изложбената зала на комплекса.

Национален конкурс за мартеници

От 8 до 26 февруари АЕК „Етър” обявява конкурс за изработване на мартеници. Предвидени са награди за най-добрите в три категории:

 - Тематична колекция, най-автентична мартеница и най-оригинална мартеница.

АЕК «ЕТЪР» ви очаква до 16.30 ч. на 26 февруари. Телефони за контакти:

066/810 560;   0884 77 24 15

066/810 565;   0888 60 10 85

Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“

„Да творим с Бърборино“

1 февруари (понеделник) - занимания с макети от списание „Бърборино“ за развиване на творческите способности на децата на възраст от 6 до 13 години. Целта на заниманията е чрез работните макети малчуганите да развият своите умения и сръчност. Малките ученици получават първите си уроци по композиция, пропорции, знания за цветовете.

„Забавна математика

2 февруари (вторник)- задачи-игри за събиране и изваждане на числа,  разгадаване на логичeски рeдoвe, търсене на прeдмeти eднaкви пo фoрмa, пo гoлeминa или пo цвят,  разкриване на рaзлики за децата от 6 до 13-годишна възраст.

„Опознай света“

3 февруари (сряда) - занимания с детски енциклопедии за животните и растенията, за Космоса, за Земята – произход, континенти, океани, древни култури, образователни  игри със столици и държави. За децата от 6 до 14-годишна възраст.

„Пъзел нареди – приказката разкажи“

4 февруари (четвъртък) подреждане на детски пъзели от класически приказки, с цел поощряване на логическото мислене и координацията при децата от 6 до 13 години.

„Първи стъпки с Power Point

5 февруари (петък) - образователна игра в помощ на учениците за запознаване с основните понятия, знания и умения за създаване на презентация. Включените практически задачи позволяват на децата да проявят творческо въображение.

Заниманията ще се провеждат в Детски отдел на Регионална библиотека “Априлов – Палаузов“ от 10.00 до 12.00 часа, безплатно за всички регистрирани читатели на библиотеката.

Музей „Дом на хумора и сатирата“

От 1 до 5 февруари 2016 за ученици от началната степен:

Всеки ден от 14 до 15 ч. „НА ГОСТИ В ДХС през февруари” – в приятна обстановка ще се разказват габровски вицове, ще се обучават по правилата на габровското гостоприемство. След това с екскурзовод малките посетители могат да разгледат зала 1 с изложбата „Корените на габровския хумор”, за да видят визуализирани някои от реалиите на габровския хумор. Децата могат да си закупят от щанда второто преработено и допълнено издание на сборника „Габровски хумор” (цена 4.00 лв.)

Цена за посещение на „НА ГОСТИ В ДХС през февруари” – входен билет – 1.50 лв.