12-то издание на традиционния турнир по вдигане на тежести в памет на най-големия габровски спортист и заслужил майстор на спорта Михаил Петров ще се проведе днес. Официалното откриване ще започне в 12.30 часа в зала „Орловец“.

Близо 30 състезатели от възрастовите групи момчета и кадети, представители на клубовете в Русе, Сливен, Търговище, Сопот, Варна, Кнежа, Червен бряг, София и Габрово, ще участват в спортната надпревара.

Домакините от СКВТ „Михаил Петров“ ще се представят с четирима атлети. При момчетата дебют ще направи Йордан Стефанов. Останалите двама възпитаници на треньора Румен Янчев са Илиян Георгиев и шампионът на България в категория до 50 килограма за 2015 г. – Ивайло Иванов. Те ще участват в групата до 13 години, включваща 11 състезатели до момента. При кадетите до 15 години ще спорят 18 състезатели, а честта на СКВТ „Михаил Петров“ ще защитава Нико Николов.

Според регламента на турнира, надпреварата ще бъде по системата „Синклер“, която  дава възможност да се определи по-добрият, независимо от различното собствено тегло. Това означава, че класирането става не по категории, а на базата на коефициент, изчислен спрямо личното тегло на състезателя и килограмите, които е вдигнал в двубоя. За най-добрите осем в двете възрастови групи са предвидени награди, а медалите са за първите трима.

Турнирът се организира с подкрепата на Община Габрово и е с вход свободен. Програмата на турнира е:

10.00 Поднасяне на цветя на гроба на Михаил Петров

12.30 Откриване на турнира

12.45 Представяне на състезателите – момчета

13.00 – 14.30 Състезание момчета

14.30 Представяне на състезателите – кадети група I

14.35 Награждаване момчета

14.45 – 16.00 Състезание кадети I

16.00 Представяне на състезателите – кадети група II

16.15 – 17.30 Състезание кадети II

17.30 Награждаване кадети

Михаил Петров (роден през 1965 г.) беше заслужил майстор на спорта, трикратен световен шампион от световните първенства по вдигане на тежести за мъже в Сьодертале, Швеция през 1985 г., в София през 1986 г. и в Острава, Чехословакия през 1987 г., където отбеляза нов световен рекорд в изтласкването – 200.5 килограма в извънреден, допълнителен опит. Два пъти печели сребърен медал от европейските първенства по вдигане на тежести за мъже в Катовице, Полша през 1984 г. и Карлмарксщад, Германия - 1986 г., а в 1987 г. стана европейски шампион от първенството за мъже в Ремс, Франция.

Габровският спортист бе носител на световната купа от гала турнира в Сеул, Южна Корея - 1987 г., където постави два нови световни рекорда  в изхвърлянето – 158 кг. и в двубоя – от 355 кг. Обявен от Международната федерация по вдигане на тежести за най-добър щангист на планетата за 1987 година.

Като национален състезател по вдигане на тежести за юноши и мъже е многократен републикански шампион и рекордьор, печели редица международни турнири в категория до 67.5 кг. Първият му треньор е бил Стефан Колев, но най-голямо развитие получи при личния си треньор Благой Зилямов и в националния отбор при Иван Абаджиев и Нораир Нурикян. Михаил Петров бе състезател към ДФС „Янтра” и ЦСКА.

Световните и европейски рекорди, които поставя Мишо Петров, на практика остават вечни, тъй като в последствие Международната федерация по вдигане на тежести променя категориите в щангите.

Ремонтните работи по спортното хале в комплекс „Христо Ботев“ напредват
4 декември 2015
Кметът Таня Христова поздрави абсолвентите на Технически университет - Габрово
5 декември 2015