Община Габрово отново подкрепя европейската седмица на мобилността и призовава гражданите да дадат малка почивка на колите си и да наблегнат на велосипедите и пешеходните преходи.

Да, знаем, че колите ни са много важни за нас, но магазинът, училището и работата не са толкова далеч, а ако вземем предвид четирите почивни дни, които ни очакват, прекрасното слънце и топлото време – няма по-подходящ момент от това да ги оставим в гаражите и да излезем навън.

Темата на Европейската седмица на мобилността тази година акцентира върху комбиниране на различните видове транспорт и насърчаване на хората да водят активен начин на живот. Поставя се силен акцент върху промяната на навиците ни, като избираме по-устойчиви начини на придвижване - колоездене, ходене пеша, използване на градски транспорт, както и комбинирането им в едно пътуване. Това ще помогне да направим нашите градове по-чисти, по-тихи, по-безопасни, с по-малко задръствания и по-добри за живеене!

И няколко довода!

Извлечете максималното от своето време: Докато ползвате обществения транспорт, може да използвате своето време, за да прочетете вестника, да проверите електронната поща в смартфона, да поработите на своя лаптоп, да чатите с приятели или просто да се облегнете назад, отпуснете и слушате музика.

Имате ли нужда от упражнения? Карането на велосипед или ходенето пеша до работа на кратки разстояния (до 5 км) ви предоставя 30-минутна тренировка всеки ден за повишаване на работоспособността и за здраве. Изследванията са доказали, че хората, които ходят пеша поне половин час на ден, могат да се надяват да живеят средно две до девет години по-дълго от тези, които не правят това.

Спестете пари: Ползвателите на устойчив транспорт в градовете, в които използването на обществен транспорт е високо, пестят 500-600 литра гориво на година, което се равнява на 15 пълни резервоара или пътуване зад граница за вас и вашия партньор.

Спестете пари за обществото: Всеки километър, който е изминат с велосипед вместо с автомобил, съгласно оценката спестява 0.97 евро косвени разходи. В Амстердам например, всеки ден с велосипед се изминават два милиона километра, като се пестят повече от 700 млн. евро на година.

Направете своя град по-приятен за живеене: Едно пътуване от дома до работата с автомобил използва 90 пъти повече градско пространство и общинска инфраструктура, отколкото ако се направи с метро и 20 пъти повече пространство в сравнение на неговото реализиране с автобус или трамвай. Представете си броя на парковете, пешеходните зони и други обществени пространства, които можем да върнем на хората, ако всички започнем да „се придвижваме разумно”.

Подобрете планетата: Ако нормите за каране на велосипед в целия ЕС бяха същите като тези в Дания, където средностатичстически един човек изминава с велосипед 965 км годишно, емисиите от транспорта в ЕС биха намалели с повече от 25 %.

Посланикът на Азербайджан откри изложба за гр. Шаки в Габрово
17 Септември 2015
22 септември - Ден на независимостта на България
22 Септември 2015