За пореден път в Дома на хумора и сатирата ще бъдат представени свързани с града ни имена. „Избрано” ни среща с Никола В. Колев, Таня Колева и Роберт Цанев. Критиците обичат да търсят общото и различното в подобни сборни изложби. За тях ще кажем, че общото е скъпата за всички ни думичка Габрово. Обичта и емоцията, че тук е минало детството ти. Двама от авторите са родени в Габрово, в Художествената академия учат при проф. Антон Дончев, единият е възпитаник на Художественото училище за приложни изкуства в Трявна, а третата участничка е габровска снаха.

Изложбата е първа за Никола В. Колев в родния му град. Специално за нея той е подбрал няколко постера и около 30 скулптури от предпочитаните си анималистични серии „Бикове”, „Коне”, „Риби”. Творецът има множество участия в страната и чужбина, негови произведения се намират в частни колекции в Европа, Азия, Америка. Съпругата на Никола В. Колев – Таня Колева, участва с графики и рисунки. Представена е серията рисунки с молив „Великден”, 6 анималистични композиции – офорт и една голямоформатна рисунка. Изложбата показва семейството творци – двама търсещи и откриващи автори, които не си съперничат, а взаимно се допълват.

Третият участник е доцент в Националната художествена академия, специалност резба. Роберт Цанев не просто следва наученото от своя известен баща – проф. Кънчо Цанев, но интерпретира по свой, модерен начин наследството и традицията. Произведенията му се вписват по естествен начин в църковни храмове, защото християнската тематика е предпочитаната му територия. Негови творби са собственост на наши и чужди галерии и на частни колекции в Европа, Америка и Азия. В настоящата изложба Роберт Цанев показва 12 пана и една дървопластика.

„Избрано” от Никола В. Колев, Таня Колева и Роберт Цанев се открива на 15 април 2010 г. от 17.30 часа в зала 6 на „веселата къща” и ще остане там до 3 май.

Да почистим праха от историята!!!
12 април 2010
Работна среща във връзка с проекта „приемна грижа”
14 април 2010