Тази вечер от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, дебют в Габрово ще направи румънският струнен квартет „Аркадия“ от град Клуж.

Програмата е посветена на квартетната класика и включва първият струнен квартет на Йозеф Хайдн, квартет № 3 от Лудвиг ван Бетховен и последният квартет, № 6 на Феликс Менделсон. Концертът е част от програмата на Международния фестивал „Дни на камерната музика”, Габрово 2015 и се осъществява с финансовата подкрепа на швейцарските партньори от община Тун и фондация DEZA.

‘Свиренето е толкова интензивно…. Резултатът е атака върху сетивата, пронизваща сърцето на тази тревожна музика’ в-к „Файненшъл таймс“, септември 2013 г.

Победители на Международния конкурс за камерна музика в Осака 2014 г., Международния конкурс за струнни квартети в „Уигмор хол“ в Лондон, 2012, на Международния конкурс за камерна музика Алмере през 2011 г. и на Международния конкурс за камерна музика в Хамбург през 2009 г., Аркадия квартет бързо се утвърждава като един от най-вълнуващите струнни квартети от своето поколение. Създаден през 2006 г., докато са студенти в Музикалната академия „Георге Дима“ в Румъния, квартетът свири по целия свят, включително изяви на Пролетния фестивал в Будапеща, фестивала „Георге Енеску“ в Хайделберг, Cité International des Arts в Париж, Alte Oper Франкфурт, Pollack Hall в Монреал, Концертгебау в Амстердам, зала „Уигмор“, фестивала „Q’arto Mondi“ в Полша, Salle Gaveau в Париж, Тел Авив, Португалия, фестивала „Vorpommern“ в Мекленбург, Kammermusiktage в Метлах, фестивала „Zeist Music Days“ в Нидерландия, в Обединеното кралство и в Пекин. Сезонът 14/15 включва турне от 12 концерта в Япония и концерти из Европа, в това число в зала „Уигмор“, Musikverein във Виена, фестивала „Алдебург“, фестивала Grafenegg, фестивала „Сребърна лира“ в Санкт Петербург, Konzerthaus в Берлин, фестивала в Норуич, фестивала „Енеску“ и в Мадрид. Квартетът прави дебюта си в радио Би Би Си 3 с концерт на живо от зала „Уигмор“ през март 2015 г., а от април 2015 г. той е под покровителството на Националния център по изкуствата „Tinerimea Română“ от Букурещ. Дебютният диск на Аркадия квартет с творби на Менделсон и Брамс е издаден от „Fontenay Classics“ през 2009 г. и печели одобрението на критиците. Списание „Ensemble“ пише за „тяхното интимно изпълнение“, „тяхното изключително благозвучие“ и тяхната „изразителна сила, която оставя дълбоки впечатления у слушателя“. Техен запис на Яначек квартет № 1 и № 2 беше издаден от компанията „Orchid Classics“ през октомври 2013 г. В-к „Сънди Таймс“ пише за „красота, която пронизва сърцето“ и че „и двете произведения са изсвирени с поразителна интензивност от изискания млад румънски квартет“. „Файненшъл таймс“ пише, че квартетът „създава настроение на провокативен експресионизъм, който със своите бурни ритми и хроматични акценти е шокиращо директен и драматичен - като опера или кошмар“, че „резултатът е атака върху сетивата, пронизваща сърцето на тази тревожна музика.“

Габрово – градът на новите технологии
11 Септември 2015
Обстановката на територията на община Габрово към 12 часа на 11.09.2015 г.
11 Септември 2015