На 1 април в 12 часа в Дома на хумора и сатирата официално ще бъде открит паметник на габровската котка. Паметникът е дарение от скулптора Георги Балабанов и д-р Тодор Шандурков. Той е свързан с легенда, която разказва как котката, като истинска габровка, решила да печели от това, че е символ на пестеливостта и с парите да популяризира ползата от своето качество извън пределите на града и страната.

Първоначално котката ще се намира във „веселата къща”, а по-късно ще има свое място в сърцето на града. Така че и габровци, и чужденци да могат да й ходят на гости по всяко време на годината, без да се налага да чакат до карнавала, за да видят и пипнат символа на Габрово. И понеже, като своите съграждани, тя е пестелива и много изобретателна, вместо да стои със скръстени ръце – работи, като продава щастие, но само срещу звън на монета. Така магическата й сила започва да действа и по чудодеен начин кара хората да се усмихват и да се чувстват по-щастливи. С парите, които събира котката, според волята на дарителите, ще се подпомага разностранната дейност на Дома на хумора и сатирата.

Котката някога се е разделила с опашката си, за да пести топлото в стаите, така че днес може да претендира за основател на енергийната ефективност, за абсолютен експерт при спестяването на всякакви ресурси, за враг на разточителността, и за олицетворение на разумното харчене на пари.

Усмихвайки се от пиедестал – дървена каца, котката ще печели от своята обаятелност и способности. Тя ще очаква от габровци посланията на нейния образ и символика да пътуват, чрез всички съвременни комуникации, в четирите посоки на света, а защо не, някой ден, и самата тя да се появи върху пиедестали в сърцата на други градове. На постамента на котката е изписано следното послание: „Ако сега монета пуснеш в мен, щастлив ще бъдеш всеки ден. В замяна аз ти обещавам щастието ти да умножавам, че и на други да дарявам. С парите хората ще уча, как със шега и пестеливост да сполучат.”