За втори път Габрово ще подкрепи инициативата „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF, която ще се проведе на 27 март 2010 г. /събота/. На този ден между 20.30 и 21.30 часа хора, компании и публични институции по целия свят ще угасят осветлението за един час - часът на Земята.

Кампанията се провежда за четвърти пореден път. Очаква се да се включат повече от 1 милиард души в над 100 държави, като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата. Официални лица на „Часът на Земята 2010” в България са министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и британският посланик Н.Пр. Стийв Уилиамс. До този момент 42 български града са потвърдили своето участие и ще изгасят за един час осветлението на известни сгради и забележителности.

Габрово също ще се включи в инициативата, като в нощта на 27-ми срещу 28-ми март ще бъде спряно декоративното осветление на няколко емблематични за града сгради:

- Библиотека „Априлов-Палаузов”
- Дома на културата „Емануил Манолов”
- Кулата на сградата на Община Габрово
- Часовниковата кула на площад „Първи май 1876”

По повод международната инициатива, Габровската обсерватория ще организира безплатно наблюдение и кани габровци от 20 до 22 часа на 27 март да се насладят на звездното небе над нашия град, което в ясна и безлунна нощ е осеяно с хиляди звезди.

Община Габрово призовава всички габровци да подкрепят кампанията „Часът на Земята 2010”, като изключат осветлението в своите домове и офиси между 20.30 и 21.30 часа в събота - 27 март, а там където това е невъзможно осветлението да бъде намалено.

Нека бъдем част от глобалния вот за Земята! Всеки може да допринесе за промяната!