В зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ни посреща една богата експозиция с многозначителното название „Габровски шеги”. Тематичната изложба е посветена на 155 години от обявяването на Габрово за град и включва живописни и графични творби и карикатури на 28 автори от 5 държави.

Когато си мислим за историята на Габрово и търсим онези „китове”, върху които е стъпила тя, единият непременно ще е хуморът, габровските вицове и анекдоти. А те най-впечатляващо и запомнящо се са представени в първото издание на онази книжка „Габровски анекдоти”, която завинаги свързва имената на Борис Димовски и Радой Ралин с Габрово. По-късно габровци ще ги обявят за почетни граждани, а книжката ще премине през множество модификации – все с първите си илюстрации, ще зазвучи на повече от 25 чужди езика, ще достигне до Япония, за да покаже в Страната на изгряващото слънце още нещо неповторимо, което притежават българите – габровския хумор. Някои от тези издания също могат да се видят в изложбата.

Кажем ли „габровски шеги”, веднага трябва да кажем „Дом на хумора и сатирата”! Тъкмо тази нишка на любопитния разказ следва и зрителят в изложбата: разказът за габровските шеги започва със създателя и пръв директор на Дома, видян през шаржовете на Борис Димовски, един от духовните бащи на Веселата къща. Ще се изненадаме от тези портрети, в тях са скрити първите перипетии, но и прозрения, надежди и ентусиазъм от времето, когато започва да се пише същинската история на Дома. Още тогава, в 1973 година, художникът е провидял, че Фъртунов – все още сам! – е поел истински сизифов товар, цял се е уподобил на бъдещата „къща на смеха”, слял се е с нея, станал е неделима част от мечтата за покрив за всички сатирици и хумористи от близо и далеч, както по-късно първият директор често обича да повтаря. Няма нужда да си габровец, да си разтварял някога книга с илюстрации на Димовски, за да трепне сърцето ти при вида на тези над 200 негови рисунки, илюстрации и карикатури, подбрани за изложбата. Така Димовски ще си остане – засега! – ненадминат графичен тълкувател на народопсихологията на габровеца,  на извечните му черти, превърнали го в жилав и устойчив на времето български типаж.

В изложбата са включени и други илюстрации на габровски вицове („Габровска шега” на Пламен Пенов и илюстрация „По габровски анекдоти” на Росица Рачева). Завладяващо настроение блика от платната на габровците Мара Атанасова („Карнавал в Габрово”), Драган Немцов („Карнавал” и „Рачо Ковача”), Миню Бонев („Любопитство,”), Йорданка Шиякова („Фестивал”). Вълчан Петров е толкова сладкодумен, че може дълго да ви държи пред платното си („Притчата”), а „Хитър Петър” на Наум Хаджимладенов с присмехулната си усмивка не позволява да го подминем. Не можем да не прихнем и край „Шествие” на Юри Буков.

Много забавни са платната на чуждестранните автори, усетили от разстояние магията на габровския хумор и опитали се да я поставят в рамка („Градина с котка” на Феликс Бютнер и „Среднощно парти в Габрово” на Волфганг Шлегер, Германия) или котешката „Секси вечер в Дома на хумора” на Хилда Солис от Мексико.

С много изобретателност и симпатия тълкуват феномена „габровски шеги” българските карикатуристи: Георги Чалъков, Румен Драгостинов, Ивайло Нинов, Стоян Дечев, Ивайло Цветков, Досю Столаров. Техните творби звучат като обяснение в любов и допълват колорита на експозицията.

Изложбата „Габровски шеги” очаква своята публика в зала 5 на ДХС от 5 февруари до 30 април 2015 г.

Финал на кампанията „Отпадък с късмет не отива за смет“ в детските градини
3 февруари 2015
Коридор №9, част от който е проектът за тунел под връх Шипка е приоритет както за българското правителство, така и за Европейската комисия
4 февруари 2015