В нощта на Великден тази година, бусът, който превозваше младежите от Дневния център с увреждания бе откраднат. Подаденият сигнал в местната дирекция на полицията е прекратен след три месеца, тъй като извършителят не е открит. За да могат да транспортират децата си родителите започват да събират ежемесечно средства в размер на около 600 лв за наем на автомобил с платформа за инвалидни колички. След писмо от кмета на Община Габрово до кмета на град Тун, в което се описва случая с откраднатото превозно средство, координаторът на партньорството и пълномощник на кмета г-жа Жасмина Щалдер стартира акция за набиране на средства за закупуване на нов автомобил.

„Опитахме се извън бюджета на нашите проекти, които така или иначе се случват да се включим в събирането на сумата за този микробус. Набраните 10 430 швейцарски франка отговарят на около 16 000 лв. От страна на Община Габрово имахме уверение, че институцията ще участва със сума от 5 000 лв, което предполага закупуването на по-нов автомобил, с което се надяваме за следващия период от около 5 – 10 години въпроса с транспорта на Дневния център за деца и младежи с увреждания да бъде решен.

Сумата се разпределя наполовина между град Тун, който отпусна 5 000 швейцарски франка от своя извънбюджетна сметка, а останалата част от средствата в размер на от 5 430 швейцарски франка бе събрана от членовете на Сдружението за подпомагане Тун – Габрово и от гражданите на гр.Тун чрез дарителска акция.

За около 3 месеца успяхме да наберем тази сума, което за мен е знак на изключителна солидарност от страна на обществеността в гр.Тун. Радвам се, че все още има хора, които се вълнуват до такава степен от съдбата на Габрово и се надявам, че в следващите седмици този въпрос най – после ще бъде решен, за да може да започнете новата година с един проблем по-малко“ – каза Жасмина Щалдер при символичното връчване на дарителския чек на г-жа Светла Григорова, Директор на Дневния център за деца и младежи с увреждания.

„За съжаление в Швейцария хората получават информация за лошите и негативни неща, които се случват в България или Габрово. С Дневния център ние работим от около 10 години, а с Община Габрово сме партньори от 17. Ако не беше доверието и всички положителни неща, които са се случвали тази кампания нямаше да има такъв успех. Град Тун застана със своето име като гарант пред местната общественост, че нашият партньор наистина има нужда от тази помощ“.

Габровец и котка по гръб не падат
11 ноември 2014
Кметът на Габрово Таня Христова получи специалната награда „Добри европейски практики“ в конкурса "Кмет на годината"
12 ноември 2014