С благотворителен мач ще бъде отбелязан 67-ят рожден ден на габровската футболна легенда Руси Пенчев.  В негова чест, в сряда, 15-ти октомври, от 18 часа на терена с изкуствена трева в спортен комплекс „Христо Ботев“ ще излязат ветераните на „Янтра“ (Габрово) и „Етър“ (Велико Търново). Двубоят е под егидата на Областния и Зоналния съвет на БФС. Целта е да бъдат събрани средства за бившия футболист на „Янтра“ и шампион на страната с ЦСКА, който е в тежко физическо състояние. В тази връзка организаторите отправят покана към всички приятели и познати на Руси, както и привърженици на футболната игра, които помнят страхотните изяви на безкомпромисния централен защитник, да дойдат на стадиона и да го подкрепят. С екипа на „Етър“ се очаква да излязат звездите от САЩ`94 Илиян Киряков, Бончо Генчев и настоящият шеф на ЗС на БФС – Трифон Иванов. В състава на „Янтра“ пък ще бъдат бивши съотборници на Руси Пенчев и играчи от близкото и по-далечното минало.

Руси Пенчев е роден на 15 октомври 1947 година в София. Футболната си кариера започва в ЦСКА. Юноша е на "червените" и е преминал през всички гарнитури на "армейците", в които проявява сериозните си качества на централен бранител. Те го отвеждат и до националните отбори на България за юноши и младежи. С юношеския национален отбор записва и участие на Европейско първенство в Югославия.

През 1966-та Руси Пенчев преминава в мъжкия състав на ЦСКА, в който си партнира с големи имена в българския футбол като Димитър Пенев, Димитър Якимов, Аспарух Никодимов, Борис Гаганелов, Иван Зафиров, Петър Жеков и др.

Изпратен да отбие военната си служба в "Черно море" (Варна) и с екипа на "моряците" изиграва 44 мача. През 1968-ма се връща в отбора на ЦСКА, с който става шампион на България и носител на националната купа. През есента на 1969-та участва и в 1/16 финалния двубой за купата на европейските шампиони срещу Ференцварош в Унгария. За ЦСКА Руси има изиграни 28 официални мача.

През 1970-та година преминава в новия член на "А" футболната ни група "Чардафон - Орловец" и в следващите осем години радва с изявите си габровските любители на футболната игра. Има близо 250 мача с екипа на представителният габровски отбор. В цялата си състезателна кариера Руси има около 70 гола, което е впечатляващо постижение за централен защитник. Любопитен факт е, че е играл три пъти срещу легендата на "Левски" - Георги Аспарухов - Гунди, като и в трите им двубоя "синята деветка" не успява да се разпише."