Официална делегация от Габрово се завърна от гр.Паневежис, Литва, където се включи в отбелязването на 511 години от провъзгласяването на Паневежис за град, както и 10 години от подписването на Споразумение за сътрудничество между двете администрации.

За изтеклите десет години творци от двата града, както и специалисти от различни сфери имаха възможност да си общуват и обменят опит. В контекста на това, че тази година Паневежис е културната столица на Литва още в началото на 2014 година започна подготовка за провеждането на редица събития, които да подсилят международното участие в града – побратим. Припомняме, че през пролетта Габровският куклен театър бе на гастрол по покана на техният Куклен театър на колела с представлението „Принцесата и граховото зърно“. Месец септември бе посветен на културата на славянските страни и по този повод бе открита изложба, предоставена от фонда на Дома на хумора и сатирата, „Евросапиенс – една изложба с история“. Подобаващо за всеки юбилей, Габрово вече има и засадено дърво – дъб, непосредствено пред сградата на администрацията.

 

По време на пребиваването си в Литва, габровската делегация имаше възможността да общува и с други свои побратими  - от руския Мъйтищи, които също имат установени връзки с литовския Паневежис, но от 13 години. На 6 септември в Мъйтищи отбелязаха Деня на града и района. По този повод Габрово изпрати изложбата посветена на Карнавала, която бе официално открита на крайречната улица в тамошния парк, на метри от скулптурата с габровската котка, която миналата година бе подарена на града.

Част от предварителната програма на посещението в Паневежис включваше и уърк шоп на габровската художничка Ива Пенчева, която направи ателие на открито с деца от тамошна школа за приложни изкуства. По време на разговорите с кмета на града, Виталиус Саткевичус, бе договорено догодина да бъде направен Литовският копринен килим, като част от международния проект на Ива Пенчева. В допълнение към идеите и проектите, които бяха обсъдени интерес за габровската публика, а и не само, ще бъде уникалната изложба от стъкло и керамика „Glass Jazz“, която следващата година ще гостува у нас по повод тържествата за 155 години Габрово – град.

Габрово е единственият европейски град, включен в проекта „Пилотни градове“
9 Септември 2014
Дните на камерната музика – още акценти от програмата
10 Септември 2014