Над 50 деца и младежи от Габрово и страната взеха участие в тазгодишната инициатива „Приеми ме на село“. Младежите от цялата страна живяха по 5 дни на селата Новаковци, Стоевци, Богатово, Байкал и Зая при своите нови „приемни“ баби и дядовци.

В габровските села Новаковци и Стоевци инициативата е свързана с реализацията на проект „Приеми ме на село – създаване на мрежа от Приемни села в България”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово, по Програма Култура за 2014 година. Останалите три села се включиха в инициативата, като поставиха началото на Мрежа от Приемни села в България.

Младежите-участници имаха уникалната възможност да се докоснат до традициите и обичаите, характерни за българското село и да се включат активно в „селския” живот. Те бяха настанени по двойки в различни домакинства в селата, където живяха, помагаха в домакинството и изучаваха фолклорните традиции, традиционните занаяти и културното наследство на българското село.

Това е и основната задача на този проект – да запази и предаде българщината на следващите поколения и да подобри комуникацията между тях, да се опазят и популяризират традициите, ценностите и обичаите, характерни  за българското село.

В края на месец септември в град Габрово ще се проведе финално събитие по проекта, което ще представи на обществеността постигнатите резултати, свързани с предаването на знания и умения между поколенията. По иновативен и атрактивен начин ще бъде представено културното наследство, специфичните традиции и обичаи на българското село и ще се популяризира идеята за привличане на млади хора към идеята за съхраняване на нашето културно наследство и разширяването на Мрежата от Приемни села в България.

 

В Габрово е Д-р Петер Колб, временно управляващ Посолството на Федерална република Германия
8 Септември 2014
Габрово е единственият европейски град, включен в проекта „Пилотни градове“
9 Септември 2014