Християн Стоянов спечели второ световно злато!

Състезателят на клуб „Орловец 93“ стана шампион на планетата в бягането на 1500 метра от 10-то световно първенство по лека атлетика за хора с физически увреждания до 23 години, което се провежда в Стоук Мандевил, Великобритания. Възпитаникът на треньора Веселин Георгиев беше с класа над конкурентите си Сурасак Дамчоом от Тайланд и Николас Баду от САЩ, и без проблеми спечели надпреварата при юношите до 18 години. Хрис поведе от самото начало и пресече финалната линия  с голяма разлика пред съперниците си. Така 15 годишният габровски талант защити по безапелационен начин титлата си на 1500 метра, която извоюва миналата година в Маягез, Пуерто Рико.

"Добро състезание. Стремях се на доминирам от самото начало и така се получи. Времето ми не е от най-добрите, но победата беше по-важна. Щастлив съм. Това е втора световна титла за мен, но искам още", беше краткият коментар на Хрис.

324 атлети от 31 държави участват в 10-то световно първенство по лека атлетика за хора с физически увреждания до 23 години в Стоук Мандевил – градът, в който са проведени и първите организирани игри за хора с увреждания през 1948 година.

Днес Християн ще участва и в надпреварата на 800 метра, в която също е един от фаворитите за титлата. Сурасак Дамчоом и Николас Баду ще бъдат съперници на Хрис и в тази дисциплина, заедно с Дезмънд Джаксън от САЩ и Лукас Гусциус от Литва. "На 800 метра ще бъде по-трудно, но се надявам на още едно злато", пожела си световният шампион. Стартът е от 10.30 местно време.