Скулптурните фигури, които населяват парка на смеха около Дома на хумора и сатирата, отдавна са любима атракция на туристите, които посещават Габрово. За всички тях фотографирането с хумористичните герои е забавен спомен и доказателство за пребиваването в столицата на хумора.

В навечерието на Коледа, когато градът грее в празнични светлини, фигурите на Хитър Петър, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса вече привличат погледите на хората и през нощта.

Скулптурните композиции, всички дело на талантливия проф. Георги Чапкънов, бяха подобаващо осветени в началото на декември. Осветяването бе финансирано по програмата за развитие на туризма на територията на община Габрово през 2009 година.

За сведение и гордост на габровци:

Паметникът на Хитър Петър в Габрово е единствен в света.

Паметник на Чарли Чаплин има само в четири държави: във Великобритания – защото там е роден, в САЩ – защото там е живял, в Швейцария – защото там е починал и в Габрово (България) – защото тук умеем да ценим изкуството и таланта.

Паметници на неразделните Дон Кихот и Санчо Панса има в много държави по света, но габровският е сред малкото оригинални, направени от възможно най-евтиния материал – вторични суровини.