За четвърта поредна година Узана Поляна Фест ще събере, всички, които споделят зеления лайфстайл. От 18 до 20 юли емблематичното събитие отново ще се случи на едно специално място, в самия географския център на България – местността Узана близо до Габрово.

Тази година Узана Поляна Фест ще предизвика промяната, като забърка феновете на зеления начин на живот в новата си концепция, която свързва личното развитие с нуждата от социална промяна.

Програмата на фестивала ще бъде горд домакин на нестандартни преживявания за душата.  Най-смелите от гостите ще могат да се включат в експеримента “Drum Dance” с известния Мартин Иванов от институт Либера и занимаващата се със съвременен танц Радина Сундари Дян. Събитието е в интердисциплинарната среда между представление и терапевтичен подход чрез музика и танц.

Хедлайнери в музикалната програма, която отново ще провокира меломаните, ще са гръцката група със специфичен етно-бийт – Baildsa.

Дискусиите в презентационния център, от своя страна, няма да оставят нито една тема на съвремието ни, свързана с устойчивото развитие, незасегната. Ще можете да чуете какви значими проблеми на градовете могат да бъдат решени чрез системата за компостиране. Ще се запознаете с концепцията “Нулеви отпадъци” и разберете как да я прилагате в ежедневието си. Тема на обсъждане ще е и тенденцията на обезлюдяване в българските села и как тя да бъде преодоляна чрез устойчиво земеделие. Ще научите, че защитените територии могат да бъдат източник на доходи за селските райони, а земеделието - да се пренесе и в градовете. Тези и много други иновативни идеи ще провокират посетителите на Узана да започнат промяната от самите себе си.

В Дзен-центъра на фестивала тази година ще е пълно с изненади. Една от най-впечатляващите от тях е “космически кораб на душата” - пътеводител за баланса и възстановяване на симетрията в тялото.

В Арт-ателиетата посетителите на фестивала в средата на юли ще откриват повече за “живота след смъртта” на вещите и как можем да участваме в “прераждането” на използвани в ежедневието ни ресурси.

Фестивалът е и едно от малкото места, където български производители на био и екологични храни могат да предложат продукцията.

Инициаторите на Узана Поляна Фест се надяват да привлекат масовото внимание към високата добавена стойност, която устойчивите малки бизнеси имат за своите населени места.

Освен неуморните организатори, „виновници“ за провеждането на зеления фестивал са Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление дейности по опазване околната среда и Община Габрово, които осигуряват финансирането и ще се погрижат за редовния транспорт към местността.

От създаване си Узана Поляна Фест доказва ежегодно на своите феновете, че новите и нестандартни подходи към най-сериозните екологични проблеми на съвременността, могат да бъдат решения на предизвикателствата, с които се сблъскваме всеки ден локално и глобално. Организаторите наблягат на разпространяването на концепцията за “Синя икономика”, която е наследникът на тази за устойчивото развитие.