За днешния празник винаги сме търсили най-силните, най-вълнуващите и най-въздействащи думи, наричали сме го най-българския и най-светлия, онзи, който ни обединява, който ни сродява, който ни въздига!

В опита си да изкажем гордостта или възторга си веднъж сме се чувствали малки пред словото, друг път сме усещали словото недостатъчно да побере огромното вълнение и трепет. Усещали сме невъзможността в думи да превъплътим почитта, паметта и респекта към първосъздателите, първоучителите, просвещенците.

Но сме се усещали и по-силни, защото винаги сме знаели, че може да се опрем на словото - на българското слово!

Със силата на словото днес имам шанса да кажа: Честит празник! Със чудото на езика бих могла да Ви разкажа историята на създаването му. С великолепието на БЪЛГАРСКИЯ език мога да ви пожелая най-красивите и добри неща, но няма да го правя. Не защото не мога, а защото знам, че Вие също притежавате силата на словото и можете да я използвате, за да творите красота, преодолявате препятствия, побеждавате противници, откривате нови хоризонти.

Нека днес просто си припомним „че и ний сме дали нещо на света”. И нека не забравяме, че то е колкото основание за гордост, толкова и дълг - честно и с достойнство да си служим със свещения език на нашите деди!

От тук насетне по-важно е не какво говорим, а какво правим, защото истинската сила на познанието е превръщането му в дела. Дела, в които се оглежда както полетът на мисълта, така и дълбочината на ума! Дела, белязани с добро, с правота, с обаяние!

Ето защо точно днес искам да пожелая на всички нас да бъдем деятелни и съзидателни, да не приспиваме стремежите си, да не даваме почивка на мечтите си и непременно да учим, да бъдем дръзки и вдъхновени!

Честит празник!

Таня Христова

Кмет на Община Габрово