В навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово – Домът на хумора и сатирата предлага на габровци и гостите на града интересна коледна изложба.

От тази седмица в зала 5 на „веселата къща” любителите на шегата ще могат да се насладят на оригинални хумористични творби на библейска тематика, дело на известни световни майстори на карикатурата. Колекцията „Карикатуристите четат Библията” е подбрана от богатия художествен фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата и включва 71 творби на 62 автори от 23 държави.

Тематичната изложба предлага нестандартен поглед към най-издаваната книга – Светото писание. С много хумор и находчивост са третирани библейските притчи за Сътворението на света, Адам и Ева, Мойсей, Вавилонската кула, Потопа, Ноевия ковчег и др. Не е подмината и вечната борба между доброто и злото, раздвоението на човешката душа между добродетелта и греха, последствията от престъпването на десетте Божи заповеди. Творбите са изпълнени с весели намигвания към живота и библейските събития, на места с голяма доза ирония, но и с много мъдрост и поука за млади и стари.

Посетителите в Дома на хумора и сатирата могат да съчетаят удоволствието от хубавата изложба с емоциите от прекрасните изпълнения на децата от музикален клуб „Весела”. Възпитаниците на Весела Пенева ще изнесат своя празничен коледен концерт на 16 декември от 18 часа в зала 3 на ДХС.