Уникален куклен форум, който в Европа e познат като фестивала на Ханс Кристиян Андерсен.

От 2 до 8 април габровският куклен театър участва в Международния фестивал на куклените театри по приказки на Ханс Кристиян Андерсен в град Паневежис, Литва. Тазгодишното му издание бе посветено на 209 годишнината от рождението на магьосника на приказките. По време на фестивала бе представена една висококачествена продукция реализирана от изявени творци от Литва, Украйна, Беларус, Латвия, Калинградската област, Русия, Дания и Естония.

Габровският куклен театър се представи с постановката „Принцесата и граховото зърно” на Теменужка Коларова, сценография Диана Узунова – Тодорова и по музика на Георги Гарчов. Въпреки езиковата бариера, представлението бе гледано със затаен дъх и грабна вниманието на децата и куклениците, участващи във фестивала от началото до края.

Специално внимание бе отделено на гостуващите театри и техните ръководители от кмета на Паневежис - Виталиюс Саткевичиюс. Той отбеляза, че театралното изкуство е призвано да обединява държави с различно политическо устройство, а мисията на всички е да служат на хората.

През цялото време на Фестивала, на сградата на градската управа в Паневежис се развяваше българското знаме, заедно с флаговете на всички държави, участващи в културния форум.

Участието на Габровският куклен театър на фестивала в гр. Паневежис, Литва е по повод отбелязването на 10 години от подписването на Споразумението за сътрудничество между двата града, както и избирането на Паневежис за културна столица на Литва за 2014 година.

Габровски участник в дебата за устойчиво развитие на планинските региони в Европа
16 април 2014
Кметът на Габрово Таня Христова разпореди проверка на причините, довели до наводнението в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“
17 април 2014