Коледната елха на Габрово светна на 4 декември точно в 17.30 часа. Светлините „запали” кметът Томислав Дончев, а за настроението на публиката се погрижи представителният духов оркестър. Както и миналата година, „елхата” е естественият 22-метров бял смърч пред Дома на културата. Дървото е украсено с нови блестящи топки, светещи гирлянди и хиляди разноцветни лампички.

За първи път тази година с украса се сдоби и пресъхналият през зимата шадраван на площад „Възраждане”. 25 светещи звезди, поставени на различни нива, греят със светлината си над него. Сред акцентите в тазгодишната коледна украса са и светещите пирамиди пред Общината. В тъмната част на денонощието те оформят грейнала елхова гора. Празнична украса вече се монтира по централните улици и в останалите части на града.

На 14 декември ще бъде открит станалият вече традиция Детски коледен град в градинката пред кафе-сладкарница „Габрово”. Дядо Коледа ще пристигне в Габрово на 25 декември. В детското коледно градче белобрадият старец ще раздаде подаръци на всички послушни деца, а Снежанка ще ги посипе със звезден прах. Празника ще допълнят коледари от ДФА „Габровче” и духовият оркестър.