Юбилеен концерт на Представителен духов оркестър - Габрово по повод неговата 50-годишнина ще се състои на 7 октомври 2009 г. от 18.30 часа в дома на културата „Емануил Манолов”.

Франк Синатра, Марсел Чапи, Ървинг Берлин, Паскуал Маркуина, Карл Хефел са авторите, чиито произведения е подбрал специално за концерта диригентът на духовия оркестър Николай Венков.

Габровският духов оркестър е създаден през 1959 г., първоначално като самодеен състав при читалище „Априлов-Палаузов” от педагога, цигуларя и диригента Петър Чаракчиев, който допринася за превръщането на Габрово в един от най-активните музикални центрове у нас. Много скоро през 1962 г. прозвучава и музиката на първия щатен духов оркестър на Габрово с диригент военният капелмайстор Цанко Нанов. За кратко време е подготвен богат репертоар, с който съставът се представя на концерти на открито, събрания, манифестации, по време на различни празници и тържествени прояви. Така започва възходящият му път, свързан от 1970 до 1973 г. с името на диригента Христо Белчев. До 1986 г. диригент на оркестъра е Иван Андреев, под чието ръководство съставът успешно защитава своя престиж у нас и в чужбина.

През 1966 г. оркестърът е удостоен със званието „Представителен”, а две години по-късно е приет за колективен член на Съюза на музикалните дейци в България. Съставът непрекъснато доказва професионалното си майсторство на всички национални прегледи, както и на фестивали и конкурси в чужбина. В Германия два пъти получава диплом с оценка ”Отличен”, а в Острава – Чехия е награден със сребърен медал. През 1986 г. получава орден „Кирил и Методий” – първа степен. По повод 40-годишнината от основаването му и за високи творчески постижения е награден със „Златна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци. За висок професионализъм и всеотдайност, през 2002 г. оркестърът е награден с Почетен знак на Община Габрово – „Златен кентавър”.

Днес Габровският духов оркестър наброява 22-ма артист-оркестранти, а от 1986 г. негов диригент е Николай Венков. Репертоарът на оркестъра включва творби предимно от българското музикално творчество. В многобройните програми са включени и произведения на Любомир Пипков, Петко Стайнов, Парашкев Хаджиев, Александър Райчев и още много български композитори. Това обяснява не само естетическото, но и патриотичното въздействие на концертите. Освен това в тях музикантите изпълняват произведения от различни епохи, направления и стилове на западно-европейската класика – непреходните творби на Вебер и Вагнер, Вивалди и Росини, Чайковски, Шостакович, Хачатурян.

Специално за концерта на духовия оркестър в Габрово ще пристигнат „българският Франк Синатра” – Васил Петров и известната изпълнителка на македонски народни песни Румяна Попова, които ще бъдат солисти в юбилейната вечер.

Вандали вилняха през нощта в центъра на града
6 октомври 2009
Общинският съвет за тристранно сътрудничество обсъди социално-икономическата ситуация в региона
8 октомври 2009