Габровци показаха още веднъж гостоприемството си, като посрещнаха на специална церемония най-новия жител на града – Стършелът.

„Кметовете са особено сладки за стършелите.” каза госпожа Христова по повод „избора” на Стършела да се „засели” на фасадата на Дома на хумора и сатирата. „Редовно сме на прицел и за мен жилото на стършела се е превърнало в постоянен спътник - стимулиращ и интригуващ. А когато притежателят на жилото има и талант, се получава изкуство - и това е сатирата.” – допълни тя с чувство за хумор.

Габрово има изключителната привилегия да бъде припознат като столица на хумора и сатирата. Градът разполага със специално място – музей „Дом на хумора и сатирата”, където габровската самоирония съжителства в хармония и разбирателство със световната сатира. Ето защо това беше естественият избор за постоянно местообитание на това насекомо – символ на жилещия хумор.

Всъщност арт инсталацията е част от проекта на Община Габрово „Габрово-индустрия за нова градска култура”, реализиран с подкрепата на Оперативна програма Регионално развитие. Автор на огромния хром-никелов представител на жилещото семейство е Георги Балабанов. Заедно с творбата на габровския скулптор Дома на хумора и сатирата се сдоби и с изцяло обновен вход, включващ подход към сградата за инвалидни колички, нова козирка, светеща емблема и лого на музея, подменена дограма и врати със скулпторни дръжки. Завършек на новото оформление на „лицето” на Дома на хумора и сатирата придава и новото художествено осветление.

Изпълнени са водопроводите по улиците "Николаевска" и "Тотю Иванов"
6 август 2013
Нови четирима кандидати се подготвят за приемни родители
7 август 2013