Община Габрово участва в кампанията „Да изчистим Стара планина“ във втория ден от нейното провеждане. Събитието бе съчетано с провеждането на станалия традиционен УзанаПолянаФест – фестивалът на зелените идеи в действие.

Невена Димитрова, Тодор Гаджалов и Христо Младенов от „Гласът на България“ по bTV създадоха приятно настроение с изпълненията си и приканиха събралите се на поляната близо до автобусното обръщало в местността Узана да се „въоръжат“ с чувал и ръкавица и да помогнат България да стане малко по-чиста. Хорото, с което приключи музикалната част на събитието събра множество от хората на поляната и бе обещаващо начало на същинското почистване.

Не може да не отбележим с радост и нотка на оптимизъм, че голяма част от почистващите в неделния следобед на Узанската поляна бяха деца.

Резултатът в цифри е следният. Бяха раздадени около 250 чувала и 400 ръкавици, почистена бе площ с размер приблизително 3000 кв. метра, а събраният боклук от трите дни е 15 кубични метра.

„Да изчистим Стара планина” е проект с регионален характер и цели да обхване главно зони за туризъм и зони за отдих и почивка. Регистрираните над 30 обекта за почистване в Стара планина, попадат в зони,  които са маркирани като „мръсни” по време на набирането на информация през месец април, но  не са били почистени през пролетта по време на кампанията „Да почистим България за един ден”.