Ръководството на Автобусни заводи „LAZ”, Украйна е взело решение да пристъпи към изграждане на завод за автобуси и тролейбуси в Габрово, това беше съобщено днес по време на официално представяне в града на производството на украинските заводи.

„Нашият стремеж е да предоставяме висококачествени транспортни услуги в целия свят. Днес имаме шанса да стъпим нa нови пазари и в Габрово да има производство на автобуси, на който пише – "Произведено в България”, заяви днес Владислав Спектор, директор маркeтинг на Лвовски автобусни заводи. Според него в началото на следващата година ще започне планирането на инвестицията и в края на пролетта щe бъде ясна визията на конкретния бизнес план за нея. Той уточни още, че производственият капацитет в Габрово ще позволи годишно да се произвеждат между 500 и 800 автобусa и тролейбуса, за което ще бъдат открити над 600 работни места.

Заместник–кметът на община Габрово Климент Кунев съобщи за проведените по-рано разговори между кмета на градът Таня Христова и президента на Лвовски автобусни заводи Игор Чуркин, при които е постигнато споразумението за стартирането на новото производство, като уточни, че градът разполага не само с традиции в машиностроенето, но и с професионални училища, което създава всички предпоставки за успех на инвестицията. Той пое ангажимент за диалог с ръководствата на Техническия университет и на Професионалната техническа гимназия за създаване на специалности в полза на производството на автобуси. Според него дo лятото на следващата година можем да се надяваме да бъде произведено първото превозно средство в Габрово.

Представянето на Автобусни заводи „LAZ” уважи Н.Пр. Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България.

Чуйте тук част от изявленията на г-н Владислав Спектор и г-н Климент Кунев