В "Брачна въртележка" ще ни завърти тази вечер индийският филм с оператор Христо Бакалов. Новобрачна двойка се отправя на сватбено пътешествие в живописния Химачал Прадеш, за да се отдаде на своето щастие и да си обещае любов до гроб. Но преди да се усетят, меденият им месец се превръща в кошмар и те започват да се карат за всяка дреболия. Като гледа раз­правиите им, автостопаджията, когото са взели в караваната си да го отведат при любимата му, губи кураж и решава да отмени сватбата си, макар да е луд по своето планинско момиче. Дали любовта ще се върне при четиримата? Това ще разберем в 18 часа в зала "Възраждане".

"Бароните" е белгийска продукция, на френскоговорящата общност Валония-Брюксел. Нейде из днешен Брюксел тримата приятели Хасан, Азиз и Мунир тънат в приятна апатич­ност. Наричат себе си “Бароните”, мотаят се, без да си дават зор, добродушно се закачат помежду си и се придържат към любопитна теория, според която колкото по-малко неща предприемаш, толкова по-богат и удовлетворителен е вътрешният ти живот. Но както често се случва, животът безцеремонно нахлува в измисления им свят и тримата са принудени да се заемат с живота, любовта и бъдещето.

Основната тема във филма е толерантността към етнически различните. Филмът на Набил Бен Ядир разказва за проблемите в социализацията и интеграцията на арабски емигранти в Белгия. Докъде стига лоялността към семейството и средата, колко са големи мечтите и имаш ли право да искаш да живееш живота си по свой собствен начин – това са само част от темите, които филмът поставя на вниманието на зрителите. Авторите не дават готови отговори и не предписват рецепти за обществените болки, но видимо обичат и разбират героите си и се опитват да минат с тях през изпитанията и изцелението. И го правят с блестящо чувство за хумор в поредица от истински комични ситуации.

„Бароните”  е опит да се погледне към наболелите социални проблеми откъм смешната им страна, без това да омаловажава сериозността им, една тенденция, която определено набира скорост в съвременното кино.

Повече информация може да намерите на интернет страницата на Смешен филм фест.

Международна "Златна звезда" за "Райчо Каролев"
25 октомври 2012
Калин Сърменов с ново „мило“ амплоа пред габровския кмет
25 октомври 2012