Членове и приятели на габровския спортен клуб „Орловец екстремум” почистиха и изследваха обстойно пещерата в жилищния квартал „Баждар”. Акцията бе част от проекта „Добрата воля - добри дела твори”, който клубът осъществи в партньорство с Община Габрово и Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.

В рамките на няколко месеца млади спелеолози извършваха дейности по почистване, изучаване и картиране на пещерата, която е в близост до учебен корпус № 2 на Техническия университет. Снетите данни от природната забележителност бяха включени в картотеката на Българската федерация по спелеология. Участниците в инициативата събраха няколко кубика боклук, сред който части от домашни електроуреди, автомобилни гуми, множество битови отпадъци, пластмасов и стъклен амбалаж.

През изминалите почивни дни ентусиастите от „Орловец екстремум” представиха резултатите от своята работа като организираха обиколка на пещерата, в която се включи и заместник-кметът на община Габрово инж. Климент Кунев. След като обходи обекта, господин Кунев благодари на всички, включили се в почистването, за тяхното отговорно отношение и съпричастност и прие ключовете от изградената по проекта предпазна решетка за входа на пещерата. Специални грамоти за принос в почистването получиха активни доброволци, а към спортния клуб бе основана и допълнителна секция „млад спелеолог”.

Сред основните цели на приключилия проект бе ангажиране на свободното време на младото поколение чрез спорт, науката спелеология и екологично съобразен начин на мислене за създаване на алтернатива на компютрите, алкохола и наркотиците. Бяха извършени дейности по информиране на гражданите, живеещи в близост до пещерата, за рисковете, които носи замърсяването на един карстов обект и обвързаността му с подпочвените води в централната част на Габрово. Чрез взетите превантивни мерки ще се предотврати повторно замърсяване на обекта.

Без вода днес
4 Септември 2012
Кметът на Габрово е единственият представител на България в международното обучение в САЩ
4 Септември 2012