На 12 юни 2009 г. на посещение в Габрово ще бъде посланикът на Чешката република в България Негово превъзходителство г-н Мартин Клепетко, придружаван от бизнес делегация. В нейния състав са включени търговският съветник на Посолството на Чешката република, управителят на Чешката агенция за подкрепа на търговията „ЧехТрейд”, представители на няколко чешки фирми: „СОР Либхави” за производство на автобуси, „М.С. Тритон” ООД за консултиране на мениджмънта и хедхънтинг, БИГЛОГ ООД - вносител на най-големия чешки производител на консервирани храни ХАМЕ, „КООЛ БГ” - за проектиране на технологични линии за каменодобивната промишленост и производство на стоманени конструкции, „Хобас България” – за търговия с тръбопроводни системи, както и представител на Чешките аеролинии.

В програмата на визитата на чешкия посланик и придружаващата го делегация са включени официална среща с кмета на Община Габрово, учредяване на дружество „Приятели на Чешката република”, среща с Академичното тяло на Техническия университет, както и посещение на АЕК „Етъра”. Бизнесмените ще посетят и Габровската търговско-промишлена палата, където ще се срещнат с представители на фирмите от Габрово.

В 11 часа в Ритуалната зала на Община Габрово Негово превъзходителство Мартин Клепетко ще изнесе кратка презентация на тема: „Опитът на чешкото председателство в Съвета на Европейския съюз”. Свои презентации на теми: „Икономически и търговски отношения между Чешката република и България. Перспективи за бъдещо сътрудничество”, „Техническа помощ за повишаване на усвояемостта на средствата от структурните фондове на ЕС” ще изнесат и Юрай Мелиорис - търговски съветник на Посолството на Чешката република и Дойчин Стоянов - консултант на фирма „М.С.Тритон” ООД. Управителят на Чешката агенция за подкрепа на търговията „Чехтрейд” Емил Хасиок ще направи кратко представяне на гостуващите чешки фирми.

За 11.45 е предвидена пресконференция за журналисти от местните и централни медии.

Седмица на отворените врати в Планетариума
5 юни 2009
ПАРТНЬОРСТВО ГАБРОВО – ТУН
10 юни 2009