От днес започва официалното посещение на делегацията от град Аалст, Белгия, в Габрово.

Няколко са основните акценти в програмата на белгийските колеги.

Днес от 18 часа ще бъде открит компютърен клас във Вечерното училище, менажирано от Клуб „Приятели на Белгия“, а утре ще стане факт поредното дарение за Дневния център за деца с увреждания – стол-кантар.

На 7 март пристига и Негово Превъзходителство посланикът на Кралство Белгия Марк Михилсен, който заедно с почетния консул на България в Източна Фландрия господин Вили Ван Импе и председателят на фондация „People Serve Bulgaria: Aalst–Gabrovo“  – д-р Етиен Фонтейн ще открият изложбата „Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш”. Конкурсът бе обявен през ноември 2011 г. и в него се включиха общо 255 участници – 203 ученици от 10 габровски училища и 52 възпитаници на 3 школи по приложни изкуства.  Организатори на конкурса са Музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst–Gabrovo” – Белгия,  Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово и Сдружение „Обществена коалиция за здраве – Габрово”.

Към делегацията на малко по-късен етап ще се включи и госпожа Ан Ван де Стеен, заместник – кмет на Аалст, която идва буквално за часове в Габрово, за да продължи разговорите с кмета Таня Христова и заместника й инж. Добрин Савчев, които бяха на посещение в Белгия преди две седмици. Основният фокус на разговорите е обменът на добри практики в областта на разделното събиране на отпадъци, организиране и провеждане на екологични инициативи, облагородяване на малки обществени пространства, сътрудничество в управление на ВиК инфраструктурата, както и обмен в сферите на културата и туризма.

На 8 март в 08:30 ще бъде открито реновираното отделение по кардиология в областната болница „Д-р Тота Венкова“.