снимка: Дом на хумора и сатирата

В навечерието на 40-я рожден ден завършиха ремонтните дейности и новата аранжировка в зала 1, съобщават от Дома на хумора и сатирата. Поставена е вътрешна изолация, нова дограма, ново и работещо отопление, ново осветление, нови тематични акценти. Всеки момент във фоайето, срещу гардероба, ще се появи и още една придобивка, също дело на музейните специалисти и също посветена на рождената дата: информационно рекламно пано. То ще улесни всеки неорганизиран турист, а пестеливите информационни текстове на български и английски език ще ориентират гостите, търсещи подробности за атракциите и постоянните изложби в музея.

В Зала 1 е разположена постоянната експозиция „Корените на габровския хумор”, появила се за първи път преди 25 години - съвместна инициатива на уредниците и на големия Борис Димовски. Сега в новата зала е запазено оформлението на Димовски и музейните работници се питат дали това не са единствените съхранени рисунки на големия художник? Според тях само е освежено и има усещането, че художникът току-що си е тръгнал...

Изложбата може да бъде илюстрация как паралелно си съжителства традицията и модерното, без да си противоречат, а само като се допълват. Така до полушеговитите експонати, свързани с реалии в габровските вицове, вече са мултимедийните презентации в разширената част на залата. Два филма представят Габрово. Първият ни го показват като столица на хумора и самия Дом, „подслонявал” смеховата култура на народите вече 40 години, а вторият повежда посетителите по някои от забележителностите на Габрово – паметници, мостове, събития, хора. Става дума и за създателя и пръв директор Стефан Фъртунов, и за Чапа, автора на повечето от скулптурните фигури в Парка на смеха, и още и още, уточнява Венета Георгиева-Козарева от Дома на хумора. От екрана звучат много подходящи хумористични песни: „Габрово, Габрово” „Габрово, добър ден!”. Сред експозиционното пространство могат да се организират занимания, учебни часове, да се правят срещи, така може да се използва многофункциалността му и от ученици, и от други посетители. Заедно със „Залата на жирафите”, това е втората изцяло отоплена зала в Музея „Дом на хумора и сатирата”, което не може да не впечатли посетителите, смятат специалистите.

От Дома на хумора допълват, че е пропусната една подробност, нещо, което според тях ще намерим в музеите на Запад. Не са написали имената на екипа, създал това в навечерието на големия рожден ден, за да знае посетителят, кой стои зад всичко пред него. Затова и ги споменават: директорът на Дома на хумора Татяна Цанкова, инж. Петьо Йорданов, инж. Чедомир Михайлов, Йорданка Шиякова, Стефка Боева, Велина Казакова, Стефан Казаков.

Изложбата „Корените на габровския хумор” вече казва топло „Добре дошли и... отишли!” на своите посетители.

Отменя се забраната за движение на автомобили над 10 тона в Габрово
8 февруари 2012
„Да преборим кризата с любов”
10 февруари 2012