Екипът на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово в партньорство с РИМ – Габрово и ХГ „Христо Цокев“ осъществи успешно реализацията на поредния проект на библиотеката по Програма „Култура”  на Община Габрово - „В началото бе Словото… - от глаголицата до съвременното изкуство“.

Смисълът и съвременните проекции на уникалната първа българска азбука – глаголицата бяха обект на проекта, а неговата цел бе да запознае деца и младежи с глаголицата и нейните въздействия в днешно време – първата старобългарска азбука, наричана от специалисти „най-съвършената графична система от древни времена до днес“. Отделните етапи на проекта проследиха развитието й от създаването й и по-нататъшното й преобразяване - знаков момент в исторически процес, който продължава до днес с усъвършенстването на езика и писменото слово. Създадена е от Константин-Кирил Философ, а по-късно е преобразувана и усъвършенствана в кирилицата, с която и днес си служим.

В основата на концепцията е идеята чрез творчески инициативи, игри, четения, споделена информация да бъде „написана” една съвременна приказка за глаголицата – първата азбука, на която са създадени и първите книги на старобългарски език, съдържащи в себе си идеята за величието на Бога – началото и краят на всичко.

Реализираните дейности са осъществени между юни и септември 2024 г. Конкретните занимания в творческите ателиета на открито в градинката с мечето край сградата на РБ „Априлов-Палаузов“ включиха: оцветяване на глаголически букви, рисуване на буквите върху коприна, забавни образователни игри, ателие за папиемаше и арт-колажи „Втори живот за вестници, списания и книги“, събитие за създаване на приказки и съчинения с литературно четене „Да напишем приказка“. В Детския отдел бе представена театрална миниатюра за буквите на Държавен куклен театър – Габрово.

В заключителната част на проекта на 27 септември 2024 г. беше организирана изложба в ХГ „Христо Цокев” – представяне на т.нар. изкуство в книга „Ars in Libro” с демонстрация на техниката „Оримото” от библиотекаря Соня Първанова от НЧ „Христо Ботев 1898“ в град Рила. Тя показа художествена техника за превръщане на остарелите и отчислени от библиотечните фондове книги в произведения на изкуството. Техниката „оримото“, преминаваща в „керимото“, с която си служи се родее с японското изкуство „оригами“, но има много по-съвременен произход. Соня Първанова е превърнала своето увлечение в изключително атрактивно занимание за деца и възрастни, което с успех може да бъде реализирано в библиотеки, учебни заведения, социални и културни центрове.

В художествените ателиета и дейности по проекта на Габровската регионална библиотека взеха участие над 180 деца, ученици, преподаватели, библиотекари, партньори и приятели на библиотеката.

Изпълнителите на проекта определят неговото реализиране като успешно и посочват, че темите за книжовността, за значението на четенето и писмената култура, както и за ролята на съвременната библиотека, отново намериха своето специално място в забързаното ни ежедневие.

Басейнът в училище „Отец Паисий“ и нов спортен комплекс в кв. Трендафил са сред новите обекти в Инвестиционната програма за общински проекти
23 октомври 2024
На 1 ноември "Пътят на светлината" прераства във факелно шествие
23 октомври 2024