Международен пробег на мира премина днес през Габрово. Градът на хумора и шегата стана част от маршрута на инициативата, посветена на глобалната кауза за мир. Към групата бегачи с представители от България, Англия, Нова Зенландия, Чехия, Мексико, Австрия, Италия, Исландия, Македония, Шотландия, Украйна се присъединиха и посланикът на Габрово по света шампионът атлет Християн Стоянов, който пренесе факела на мира в града, последван от ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади“. Групата пробяга разстоянието от входа на Габрово откъм Дряново до площад Възраждане за 21 мин, а там ги посрещнаха ученици от Национална Априловска гимназия и заместник-кметът на Община Габрово Невена Минева. След обща снимка церемонията се пренесе в ритуалната зала на общината, където Невена Минева официално приветства участниците в Пробега на мира от името на кмета на Габрово Таня Христова и на всички габровци.  

„Мирът не означава отсъствие на война, а по-скоро присъствие на любов,  удовлетворение и единство. Днес, повече от всякога, светът има нужда от мир и хармония. За да ги постигнем са нужни общи усилия, защото  мирът е безценен дар, който всички ние трябва да пазим.” – подчерта зам.-кметът и допълни, че спорът обединява хората в различията им и е мощен инструмент за укрепване на социалните връзки, за насърчаване на идеалите за мир, солидарност, ненасилие, толерантност и справедливост.

„Изключително се радвам, че своята подкрепа към Вашата мисия днес заяви и габровският лекоатлет Християн Стоянов, донесъл слава за Габрово и България с постиженията си на пистата. Този млад човек ежедневно доказва, че да имаш мечта и да я постигнеш е резултат на силна воля, много труд,  отговорност, постоянство, вяра и хармония със себе си и света! Вярвам, че тези качества са пътят към изграждането на един по-добър и мирен свят.” – каза още в своето слово Невена Минева.

В знак на съпричастност към каузата, габровци и Габрово получиха Сертификат на признателност. Изключителен момент за всички присъстващи беше обявяването на Християн Стоянов за Почетен факлоносец на мира.

Тази година международният отбор на пробега навлезе  в страната ни на 29 септември през граничен пункт Русе. За 7 дни бегачите ще изминат с факела на мира над 600 км до граничен пункт "Гюешево", където ще продължат тичането през Македония и Сърбия, до финала в Унгария, който ще се състои на 18 октомври. Маршрутът на "Пробега на мира" е общо 21 хиляди километра и преминава през 27 европейски страни. Тази година факелът на мира  беше запален от папа Франциск. С всяка крачка Пробегът на мира гради мостове между хора от различни култури, религии и държави, укрепвайки чувството за единство помежду им.

В нашата страна през настоящата година Пробегът на мира съвпадна и със Седмица на мира, чиято тема е "Насърчаване на културата на мира“, защото, както е дефинирано от Обединените нации, „Културата на мира“ е „набор от ценности, нагласи, начини на поведение и начини на живот, които отхвърлят насилието и предотвратяват конфликти чрез справяне с първопричините им за решаване на проблеми чрез диалог и преговори между отделни групи и нации.” От основаването си преди повече от 60 години ЮНЕСКО твърди, че „тъй като войните започват в съзнанието на хората, защитата на мира трябва да бъде изградена в съзнанието на хората“.

4.В клас от ОУ „Ран Босилек“ – първенец в конкурса „<–ПОГЛЕДНИ–>“
30 Септември 2024
Християн Стоянов стана Почетен Факлоносец на мира
30 Септември 2024