Музеят на хумора и сатирата участва в Юбилейната изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев, организирана от Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил.

Откриването в Кюстендил бе на 20 септември в 18:00 часа, а през декември тази година предстои и нейният вернисаж в обновената зала 5 в Музея на хумора и сатирата.

В рамките на събитието директорът на галерията проф. Валентин Господинов сподели "Персонажите на Венев са земни, ръбати и изкушени от всичко земно. Хуморът, сатирата и острият сарказъм са непознаващи пощада. Той може да намигне, ехидно да се присмее и дръзко да осмее".

В церемонията участваха г-жа Нела Рачевиц - зам. директор на Музея на хумора и сатирата, Богомил Живков - представител на Управителния съвет на Съюза на българските художници и Кин Стоянов - журналист и директор на програма "Христо Ботев" на БНР.  Специални гости бяха колекционерите д-р Румен Манов и Иво Димитров, чиито картини участват в изложбата, кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов и председателят на Общински съвет Кюстендил Димитър Велинов.

Специално издание на предаването Домът на музите  бе посветено на тази мащабна изложбата.

Тук можете да чуете разговора с директора на художествената галерията в Кюстендил "Владимир Димтров-Майстора" Валентин Господинов , уредничката Светла Александрова и Илона Захариева. В предсването се включват колекционерът д-р Румен Манов, който разкрива повече за своето хоби и приноса към изложбата, а Маргарита Доровска от Музея на хумора и сатирата в Габрово разказва за приноса на музея.

Експозицията включва над 250 творби от фондовете на двете културни институции, както и от частните колекции на Иво Димитров и д-р Румен Манов.

Сто двадесет и осем от представените творби са от колекцията на МХС – 87 сатирични рисунки, карикатури и акварели и 41 живописни платна.

Стоян Венев е "емблематичен художник" – с разпознаваем щрих и тематика, претворил с разбираща и всеопрощаваща усмивка живота на обикновения човек и неговите житейски прегрешения, българските нрави, мотиви из българския фолклор и родната природа.

 

Снимка: Музей на хумора и сатирата и ХГ "Владимир Димтров-Майстора"

 

 

ПОКАНА Публично представяне и дискусия
24 Септември 2024
Анализ от анкетно проучване и План на велосипедна мрежа на гр. Габрово
25 Септември 2024