На 27 септември 2024 г. в ХГ „Христо Цокев” ще бъде открита изложба „Изкуство в книга - Ars in Libro”. Изложбата и демонстрацията на техниката „Оримото” са част от проекта на РБ „Априлов – Палаузов“ „В началото бе Словото…” - от глаголицата до съвременното изкуство”, който е съфинансиран по програма „Култура“ на Община Габрово за 2024 година.

Соня Първанова, библиотекар при НЧ „Христо Ботев 1898“ в град Рила ще покаже как да вдъхнем нов живот на отчислените книги, превръщайки ги в изкуство.

Магията на книгата е в това, че има способността да влияе върху емоциите на хората, дори когато е на преклонна възраст, прочитана хиляди пъти и вече загубила външния си блясък. Благодарение на техниката „Оримото” тя се превръща в съвременно изкуство.

Целта на проекта „В началото бе Словото…” - от глаголицата до съвременното изкуство” е запознаване на деца, младежи и възрастни с глаголицата и нейните проекции и въздействия в днешно време – първата старобългарска азбука, наричана от специалисти „най-съвършената графична система от древни времена до днес“. Отделните етапи на проекта проследяват развитието й от създаването й и по-нататъшното й преобразяване - знаков момент в исторически процес, който продължава до днес с усъвършенстването на езика и писменото слово. Досега са осъществени четири творчески ателиета под общ надслов „Светът на глаголицата” за оцветяване на глаголически букви, рисуване върху коприна, забавни образователни игри, ателие за папие-маше и арт-колажи „Втори живот за вестници, списания и книги“, както и събитие за създаване на приказки и театрална миниатюра за буквите „Грамотното мишле” с Държавен куклен театър - Габрово

Демонстрацията започва в 14.30 ч., а откриването на изложбата е от 16,30 ч. на 27 септември 2024 г. (петък) в зала „Минчо Минчев” на ХГ „Христо Цокев”.

Вход свободен.

Изживей нови емоции с кукленото изкуство!
24 Септември 2024
ПОКАНА Публично представяне и дискусия
24 Септември 2024