"Изживей нови емоции с кукленото изкуство!" ще е девизът на габровските кукли през новата театрална година. Увлекателният афиш на габровския Куклен театър започва на 26 септември /четвъртък/ от 18 часа. Завесата се отваря с премиерния спектакъл "Главатарят, който искал да плени месечината" по мотиви на турска народна приказка. Заглавието е част от образователната система по български език и литература за 5. клас. Новата постановка в репертоара на ДКТ-Габрово е предназначена за семейна публика и е създадена по идея на режисьора Валентин Владимиров – Валяка, под чиято режисура театърът има признание и награди от фестивални участия през изминалите сезони.

За първи път е поканен от директора на държавната институция и режисьор специално за художественото осветление на спектакъла - известният в средите Дизайнер осветление – Ивайло Марков. С негово съдействие, театърът ще включи в действие закупената съвременна осветителна техника, с която се снабди неотдавна. Професионалното осветление не само допълва идеите на постановъчния екип като компонент от представлението, но и дава усещане на зрителя за време и място на действието. Авторската музика, пленяваща и загадъчна, напълно в синхрон с балканската приказка, е дело на Станимир Иванов. Заедно с песните той вплита ориенталското и фолклора в една симбиоза, която потапя публиката в дълбините на сензационния спектакъл. 

Преподавателят от НХА-София по „Дизайн на детска среда“, художник – сценограф - Елена Цанкова, вече част от постоянния екип на театъра, проектира сценографията, костюмите и куклите, вдъхновена от красотата на епохата, в която се развива действието. Изработени в художественото ателие на театъра с ръководител художникът Драгомир Цанев, те допълват актьорската игра, предавайки спецификата на ориенталската архитектура изкуство. 

В увлекателното дебютно заглавие за ДКТ-Габрово почитателите ще видят на сцената петима актьори от трупата: Алекса Манчева, Виктория Василева, Янна Генчева, Павел Кинчев, Петър Гайдаров. Едно от най – новите лица на театъра е част от състава на проекта. Това е младата актриса Алекса Манчева, номинирана за наградата "Сивина", 2024 за актьорски дебют в кукленото изкуство за ролите си в ДКТ-Сливен. Щатната актриса влиза в ролята на пленяващата с красотата и добротата си Луна или Месечината, както нежно я нарича разплитащият увлекателния сюжет главен герой Главатарят.  Новият проект е един от акцентите този сезон заедно със заглавието „Прометей“ на режисьора Любомир Колаксъзов, започнало своята реализация през месец юли тази година под формата на творческо ателие, чиято премиера се очаква  през месец февруари 2025г. 

Стартиращият тази година театрален афиш ще предложи на верните си почитатели до края на 2024г. още две дебютни заглавия за ДКТ Габрово. Българската съвременна драматургия, непоставяна до момента в България, „Защо мухата спря да плете“ с автор Хр. Стоилова и дебютиращата в своята професия като млад режисьор Диляна Димитрова, е запланувана да е новото заглавие, с премиера през ноември месец. А през декември т.г. режисьорският тандем на Мая и Митко Димитрови, чийто спектакъл „Трите прасенца“ с участието на любимите актьори на публиката - Виктория Василева и Павел Кинчев, се превърна в хит на сцената на ДКТ-Габрово ще сътворят дългоочакваната коледна постановка за най–малките зрители, която ще е и старт на традиционната коледна кампания в ДКТ-Габрово в уюта на невероятна тематична украса. Коледната аранжировка, различна и неповторима всяка година, отличава вътрешната и външната визия на театъра от другите сгради. Успоредно с това театърът ще продължи да осъществява националните си турнета в различни области на България.                                Екипът най-тържествено кани своите зрители на премиерните дати - 26 септември /четвъртък/ от 18 часа и 29 септември /неделя/ то 11часа в голяма зала на ДКТ-Габрово. Там те ще изживеят заедно най-вълнуващите моменти, гледайки най-новото заглавие "Главатарят, който искал да плени месечината".     

 

"ГЛАВАТАРЯТ, КОЙТО ИСКАЛ ДА ПЛЕНИ МЕСЕЧИНАТА"

ПО МОТИВИ ОТ ТУРСКА НАРОДНА ПРИКАЗКА  

ДРАМАТИЗАЦИЯ – ВАЛЕНТИН ВЛАДИМИРОВ - ВАЛЯКА

РЕЖИСЬОР –  ВАЛЕНТИН ВЛАДИМИРОВ – ВАЛЯКА                                                                                                                                   

МУЗИКА – СТАНИМИР ИВАНОВ                                                                                                                                                  

СЦЕНОГРАФИЯ, КУКЛИ И КОСТЮМИ – ЕЛЕНА ЦОНКОВА                                                     

ХУДОЖЕСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ – ИВАЙЛО МАРКОВ   

ХУДОЖЕСТВЕНО АТЕЛИЕ – ДРАГОМИР ЦАНЕВ  

ФОТОГРАФ – СЪБИ СЪБЕВ  

УЧАСТВАТ – АЛЕКСА МАНЧЕВА, ВИКТОРИЯ ВАСИЛЕВА, ЯННА ГЕНЧЕВА, ПАВЕЛ КИНЧЕВ, ПЕТЪР ГАЙДАРОВ

Габрово става част от Национално турне на концерти с каузи под наслов „С песен и стих в сърцата“
24 Септември 2024
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” и ХГ „Христо Цокев” Ви канят на изложба „Изкуство в книга - Ars in Libro”
24 Септември 2024