Представители на Превантивно-информационен център към Община Габрово гостуваха в румънското с. Извоареле. Визитата бе по повод откриването на ново българско неделно училище и е продължение на създаденото през годината партньорство с БНУ „Йордан Йовков“-гр. Букурещ, което предостави възможност на деца и младежи с български корени да участват това лято в инициативата „Приеми ме на село“.

Новото Българско неделно училище в с. Извоареле носи звънкото име „Трите чешми“ и в него ще се обучават 26 деца на възраст от 8 до 16 години.

На церемонията по откриването му присъстваха посланикът на Република България в Румъния Н.Пр. Радко Влайков, Огнян Илиев – първи секретар на посолството, кметът на село Извоареле – Дан Гена, Надежда Кула - директор на БНУ „Йордан Йовков“ и преподаватели в същото училище, представители на Български младежки форум, родители и близки на учениците, както и представители на НЧ „Христо Ботев-2008“, с. Гарван, общ. Габрово.

По повод съвместната работа на ПИЦ-Габрово и БНУ „Йордан Йовков“-Букурещ посланикът на Република България Н.Пр. Радко Влайков изрази специална благодарност към Община Габрово за доброто сътрудничество. Г-н Влайков определи като безценно времето, което децата от Румъния са прекарали със своите връстници и с домакините от „Приеми ме на село“, а възможността да се потопят в неповторимата атмосфера на българския бит като особено важна за децата, за да добият самочувствието смело да заявяват своя български произход.

Екипът на ПИЦ-Габрово ще продължи да работи по реализиране на една от най-успешните си превантивни програми „Приеми ме на село“, в чиято основа е заложено опознаването и съхраняването на националната ни култура и идентичност.

А на нашите приятели от БНУ „Трите чешми“ – с. Извоареле пожелаваме успешна първа учебна година! 

Настъпва "Нощ на литературата" в Габрово на 25 септември
17 Септември 2024
18 септември – Ден без загинали на пътя
17 Септември 2024