Тази лекция няма да замени адекватната имунологична диагностика, която по принцип липсва за пациентите извън няколко големи градове в страната. Но ще им даде информация за това къде и какво могат да направят за себе си и своето здраве. Когато човек има информация, той намира начин. Д-р Павлина Хинкова отново инициира полезна и изключително интересна среща на тема здраве с проф. Д-р Доброслав Кюркчиев, който ще отговори в своята лекция на въпроса можем ли да предскажем автоимунно заболяване. И с доц. Екатерина Иванова-Тодорова, която ще насочи внаманието на габровци към витамините.

Здравната лектория, организирана от читалище "Будителите - 2017" – Габрово, която се очаква с интерес от габровци, ще се проведе на 23 септември, понеделник, в зала "Възраждане" от 18:00 часа.

Изтъкнатите имунолози проф. д-р Доброслав Кюркчиев, д.м., д.м.н., ще гостува с лекцията "Можем ли да предскажем автоимунните заболявания“, а доц. Екатерина Иванова-Тодоров, д.м., с лекцията "Витамините - извор на живот или нещо друго".

Ще научите как да поддържате имунитета си в добра форма, какво отключва автоимунните заболявания, имунотерапия при злокачествените заболявания, вредни ли са витамините и кога трябва да се приемат. Ще бъдат разисквани и други интересни теми.

Събитието, както обикновено, ще завърши с дискусия и въпроси по темата.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев, дм, дмн

• Ръководител катедра Клинична имунология, МФ, МУ-София и началник Лаборатория по клинична имунология, УМБАЛ "Св. Иван Рилски"-София. Изтъкнат български имунолог с много научни трудове, награди и активна преподавателска дейност. Завършил е медицина през 1997 г., докторантура през 2003 г., доцент от 2009г. През 2015 г. придобива степен "доктор на медицинските науки", а от 2018 г. е професор към катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. Води тематични курсове "Актуални проблеми на автоимунните заболявания".

• Научни интереси: автоимунни заболявания, регулация на имунния отговор, туморна имунология. Има74 научни публикации в български и 47 в международни специализирани списания, 16 участия в книги, учебници и монографии, участия в 135 научни конгреси, 32 проекта и 1176 цитирания. Специализирал в Laboratory for tumor vaccination ,Catolholic University, Leuren, Belgium.

• Отличия: награден е за високи постижения в научно-изследователската дейност през 2007 г. с наградата"Акад. Асен Хаджиолов" на МУ-София.

Доц.д-р Екатерина Иванова-Тодорова, дм

• Специалист клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"- София и преподавател в Катедра „Клинична имунология” на МУ-София. Има 22 год. опит в имунологията.

• Специализации: Туморна имунология в Лаборатория по клетъчни ваксини, Католически Университет Льовен, Белгия.

• Съавтор е в над 100 публикации в международни списания и 5 глави в международни книги и университетски учебници. Има над 500 цитирания от международни авторски екипи. Редактор и съавтор на първия атлас в България за АНА имунофлуоресцентни образи. Участва в 18 научни проекта и над 100 международни научни форуми.

• Сфера на компетентност: консултация, диагностика и проследяване на пациенти със системни автоимунни и имунообусловени състояния.

Четири обекта ще бъдат реализирани по тазгодишната кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено”
16 Септември 2024
Предстои дезинфекция, дезинсекция и дератизация на терени на територията на община Габрово 
16 Септември 2024