Bine ati venit! Bucurați-vă! Добре дошли! Да ви е сладко! Ето така се поздравиха участниците в единадесетото издание на „Приеми ме на село”.

Защото тази година инициативата посреща деца и младежи не само от България, а и от Румъния.

Какво е общото помежду им ли? Българският корен, разбира се. Макар и родени извън пределите на страната ни, румънските ни гости са с български корени и посещават българското неделно училище в Букурещ.

Водени от желанието да научат повече за нашите език и култура, те участват в инициативата редом с младежи от Габрово, за да се докоснат до автентичната атмосфера на българското планинско село – да се запознаят с характерни за региона народни обичаи, да проучат традициите, да се научат да приготвят местни ястия.

„В първия ден си поговорихме за притесненията, които неизменно съпътстват едно такова приключение – трудности в комуникацията, твърде специфични вкусове и предпочитания, трудни за изпълнение задачи и др. Погледнахме на притесненията като на предизвикателства и бързо открихме път да се справим с тях“, казват организаторите. И допълват, че макар и от различни държави, младежите имат, наред с общите притеснения, и общи очаквания – преодоляване на езиковата бариера, изграждане на силни приятелства, неповторими преживявания, ценни срещи, откриване и овладяване на нови умения.

Днес децата и младежите са в с. Гарван, където домакините от НЧ „Христо Ботев-2008” ще ги пленят с колоритна атмосфера и вкусна храна.

 

Кметът на Габрово ще участва в конференция „Климатичните политики като възможност за инвестиции в развитие на градската среда“
30 юли 2024
Седмичен график за поддръжка на зелените площи на територията на град Габрово за периода 29 юли - 2 август 2024
30 юли 2024