Кметът Таня Христова ще участва в международна конференция „Климатичните политики като възможност за инвестиции в развитие на градската среда“, част от съпътстващата програма на 61-ата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата. Събитието се организира от Министерство на околната среда и водите съвместно с Министерството на енергетиката, НСОРБ, Коалиция за климата и Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект организират.

Участие в него ще вземат министърът на околната среда и водите Петър Димитров, заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов, кметове и заместник-кметове на Столична община, Бургас, Троян и др.

Освен намаляване на въглеродните емисии и повишаване на енергийната ефективност, климатичните политики могат да допринесат за създаването на благоприятни условия за привличане на инвестиции в иновативни решения и подобряване на инфраструктурата в българските общини. В тази връзка, конференцията, в която заедно с кметовете на водещи български общини са поканени да се  включат и представители на Междуправителствения панел по изменение на климата и ГД „Научни изследвания и иновации“ на ЕК, ще бъде фокусирана върху ролята на местните власти за прилагане на съвременни решения за енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и адаптация към климатичните промени.

Кметът на Габрово ще представи визията, целите и стратегиите, които Габрово си поставя за постигане на резултата „Габрово – климатично неутрален и умен град до 2030“ в рамките на първата пленарна сесия Мисия „Сто климатично неутрални и интелигенти града за бъдещето до 2030 г.“: реализиране на местни бизнес модели и подкрепа от страна на държавата“

В рамките на събитието ще се проведат и тематични панелни дискусии, в които ще бъдат обсъдени не само амбициозните цели, поети в мисиите на ЕС за 100 климатично неутрални и интелигентни градове и адаптация към изменението на климата, но и възможността тези мисии да се превърнат в мост за бърза и ефективна реализация на инвестиционни концепции с проследими и доказуеми резултати.

В контекста на основната тема на 61-ата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата – „Градове и климат “, целта на събитието ще бъде да изготви и представи нарочна декларация за необходимостта от осигуряване на необходимия ресурс и правомощия на местните власти за провеждане на собствени политики и привличане на инвестиции в решения за устойчиво градско развитие.

Припомняме, че кметът Таня Христова, беше избрана за част от Консултативната група по климатична неутралност и умни градове на Европейския съюз, която ще има ключова роля в напредъка на мисията за климатична неутралност, като събира лидери на градовете за съвместни усилия, споделяне на опит и оформяне на бъдещето на градското управление и развитие. Консултативната група обединява 17 представители от различни градове, които ще работят директно с Европейската комисия и платформата на мисията, управлявана от NetZeroCities, за да предоставят стратегически съвети и обратна връзка. Целта е да се задълбочат споделените ангажименти между градовете и Европейската комисия.

Програма на конференцията 

 

ОУ „Христо Ботев“ с обновена спортна площадка
29 юли 2024
Деца и младежи от Румъния станаха част от „Приеми ме на село“
30 юли 2024