Тазгодишната конференция, озаглавена „Да привлечем младите към масата за следващото десетилетие“, се проведе в Брага, Португалия - творчески град на ЮНЕСКО за медийни изкуства. Над 250 креативни града от цял ​​свят се събраха, за да отбележат 20-ата годишнина на Мрежата и да подчертаят значението на ангажираността на младите хора в градското развитие. Ключов акцент в програмата на форума беше сесията на високо ниво, на която кметове и представители на междуправителствени организации и международни мрежи обсъдиха стратегии за по-добро интегриране на културата в устойчивото градско развитие, където Габрово бе представено от заместник-кмета Невена Минева. Основният фокус на дискусията бе признаването на културата като самостоятелна цел в рамката за устойчиво развитие на ООН след 2030 г. и визията на градовете за ролята на културата за ревитализиране на градски пространства и интегрирането и в бъдещите стратегии за градско развитие. Освен нея на този висок форум участва и проф. д-р Светла Димитрова, директор на РЕМО „Етър“, който представлява т. нар.  контактна точка на Габрово като творчески град на занаятите и фолклорното изкуство.

Срещата приключи с подписването на Манифеста от Брага, с който творческите градове по света се обединиха около идеята, че културата е двигател и фактор за устойчиво развитие. Манифестът от Брага е естествено продължение на Световната конференция на ЮНЕСКО за културни политики и устойчиво развитие от 2022 г., където 150 държави се подписаха под MONDIACULT.

Конкретните ангажименти, които очертава Манифеста от Брага, които следва да бъдат изпълнени на местно ниво са:

Укрепване на индивидуалните и колективните културни права;

Справяне с цифровата трансформация в културния и творчески сектор, по-специално изкуствения интелект (AI);

Използване на културата за действия в областта на климата;

Докосване до икономическите измерения на културата;

Опазване на културното наследство по време на криза;

Засилване на взаимодействието между културата и образованието.

От 2017 година Габрово е член на Мрежата за креативни градове на ЮНЕСКО и е признат за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. Присъствието в тази голяма платформа дава огромни възможности за създаване на контакти с градове от цял свят, които са ангажирани да използват силата на културата и творчеството като вдъхновение за устойчиво градско развитие във всички негови социално-икономически и екологични аспекти.

Засилен интерес към представяне на процедура по „Конкурентоспособност“
11 юли 2024
Оранжев код за високи температури е в сила за 12 юли
11 юли 2024