Европейската агенция по околна среда обяви фотоконкурс „Urban Treasures“ („Градски съкровища“), който цели да покаже преобразяването на населените места към по-зелени пространства.

Акцентът е върху това как градовете процъфтяват заедно с природата, а кварталите се развиват като жизнени екологични убежища. С конкурса се напомня, че усилията, които се полагат за озеленяване и подобряване на градските квартали, ги превръщат от бетонни мрежи в дишащи екосистеми.

Кандидатите да се включат трябва да изпратят до 1 октомври 2024 г. до пет от най-добрите си снимки, в която и да е от трите категории на конкурса – „Дивата природа в града“, „Чаровни квартали“ и „Зелено в сърцето“. Приемат се фотоси в близък план, от птичи поглед или от нивото на очите.

Участниците трябва да са навършили 18 години и да са граждани на една от 27-е държави – членки на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Турция, Северна Македония, Албания, Косово, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Победителят във всяка категория ще получи парична награда от 1 000 евро. По 500 евро ще бъдат дадени за най-добро младежко представяне (18-24 г.), както и на финалиста от онлайн вота на публиката. Печелившите ще бъдат обявени на 29 ноември 2024 г.

Пълната информация и условията за участие са публикувани в страницата на конкурса.

Снимки © Европейска агенция по околна среда и Министерство на околната среда и водите

Summer Stroi.Academy се подготвя за шести сезон
2 юли 2024
Оранжев код за краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в област Габрово
2 юли 2024