От пет години насам всяко лято през първия уикенд на юли на големия площад пред сградата на Общината Габрово се наблюдава трескаво строително оживление. Десетки младежи на малки екипи, оборудвани с жълти жилетки и предпазни каски месят бетон, зидат стени, сглобяват и разглобяват скелета, управляват строителна механизация. В този подреден хаос от дейности винаги се забавляват, намират нови приятелства и със сигурност си тръгват от Габрово с нови познания и вдъхновения.

Всичко това се случва благодарение на инициативата, наречена Summer Stroi.Academy в основата на която стои Христо – габровец, строителен инженер по образование и строител и вдъхновител по призвание, който преди точно шест години започва да организира летен камп за учениците в строителните гимназии. В инициативата му помагат най-добрите компании в сферата. Те организират различни задачи за учениците в зависимост от тяхната професионална експертиза. В палитрата от дейности влизат зидане на стени, полагане на топлоизолация, сглобяване на окачени фасади и всякакви други ключови дейности, които правят възможно съвременното строителство. Учениците в академията не само се учат на стандартни дейности, те се учат от най-добрите професионалисти в сферата и работят с най-иновативните методи и технологии на пазара в световен мащаб.

През настоящото издание на Академията в Габрово се събират седемдесет и двама  участника от 10, 11 и 12 клас и студенти първи курс от градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Кърджали, Пловдив, Севлиево, София, Стара Загора, Хасково, Шумен за четири дена изпълнени с предизвикателства. Освен на чисто технически познания, участниците се учат и на работа в екип, придобиват организационни умения и научават за ценността на компромисите за постигане на общи успехи.

Компаниите, които участват и застават зад инициативата са: Strabag, Hilti, HTI Bulgaria, Raicommerce Construction, Fibran, Peri, Titan Zlatna Panega, Planex, Bokal, Barage Group, Platformi BG, Dixi, InnoLab, Hallehaus, Glavbolgarstroy, Wienerberger, R.K.I. Bulgaria

Този сезон на Summer Stroi.Academy ще се проведе между 4-ти и 7-ми юли.

Програмата по дни, менторите и всичко за инициативата може да видите на сайта на Академията Summer Stroi.Academy – Stroi.Academy

Над 700 деца се включиха в летните занимания в Габрово
2 юли 2024
Екологичен фотоконкурс търси градски съкровища
2 юли 2024