Енергийни агенции и центрове заедно с местни власти обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата.

За трета поредна година Габрово ще бъде домакин на дискусионния форум „Кметовете говорят“, който се завръща в разширен формат на 3 и 4 юли 2024 г. Този път събитието ще е в рамките на конференцията „Да обединим усилия в борбата с климатичните промени“, която се провежда съвместно с редица български енергийни агенции и центрове.

На фокус ще са ключови въпроси, свързани с устойчивата енергия и ролята на местните власти в процеса. Програмата предвижда представяне на Интегрирания национален план „Енергетика и климат“ (ИНПЕК) и възможностите за развитие на локални бизнес модели като ключов принцип в Програма „Развитие на регионите“ 2021–2027 г. Ще бъдат показани и технологични решения за топлопреносни и електропреносни мрежи, фотоволтаични и термопомпени инсталации, интелигентно управление на сгради, мониторинг и контрол на потреблението.

Двудневният форум ще обърне внимание на темата за борбата с климатичните промени чрез услуги на общинския енергиен мениджър, концепции за нулевоенергийни градски райони, насърчаване на ВЕИ и добри практики за сформиране на енергийни общности. Участниците ще разгледат ролята на услугите за енергийно обновяване на жилищни сгради, подходите за борба с енергийната бедност и иновативните инструменти за енергийна ефективност.

Конференцията ще се състои присъствено в зала „Ритуална“ на Община Габрово и онлайн в платформата Zoom („Зуум“). Организатори са Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“, Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ и Община Габрово.

Участието е безплатно с регистрация в електронна форма на адрес – https://forms.gle/CB5K1iZ1KyJ6tXRR7.

Линк към срещата в електронната платформа Zoom

ПРОГРАМА

Оранжев код за краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в област Габрово
2 юли 2024
„Грижа в дома в община Габрово“ - гарантирана до началото на 2025 г.
3 юли 2024