Известният писател и общественик от региона Генчо Витанов ще запознае габровци с творчеството си този четвъртък – 20 юни, от 17:30 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“. Новината съобщават от Регионална библиотека „Априлов – Палузов“, която ще е домакин на срещата.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новата творба на Витанов – „Високо напрежение“, която представлява сборник с разкази, спомени и стихотворения. Писателят живее и твори в Дряново и немалко от неговите поетични и прозаични творби са свързани с историята и съвремието на балканския град.

Генчо Витанов е работил като учител по литература, заместник-директор в училище, заместник-кмет по култура в Дряново, читалищен деец, почетен гражданин и ментор на млади художествени дарования в града. Лауреат е на регионални и национални конкурси и награди. Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на габровските писатели. Има публикации в периодичния печат, в сборници и антологии, както и с художествен превод от унгарски и сърбохърватски.

Творбите на Генчо Витанов са многобройни: стихосбирките „Дневна светлина“, „Целебни строфи“, „Окото на лятото“, „Мъже в неделя“ и „Коледна луна“; романите: „Пилигрими на любовта“, „Пилигрими на страданието“, „Нови времена“; книга с хайку „Окото на зимата“; исторически издания в съавторство: „Дряновски дейци“ и „Архимандрит Максим Райкович“ – с проф. Петър Чолов, „Българският свят – 7-21 век“, „Древността, античният свят и траките“ и „Делото на Колю Фичето“ – с Витан Витанов; антологията: „Гласът на Дряново“ – с Павлин Ботев и Емил Попов.

Из „На себе си“…

„На сетивата в плен, на думите слуга, eдинствено при теб, въображение, намирам свобода, но и тъга, дарила мисълта ми с вдъхновение…“

Боян Боев гостува на "Алея на книгата" в събота
15 юни 2024
Рок, реге, етно и латино музика в концертите на Узана Поляна фест
17 юни 2024