В съботния ден почитателите на книгите ще имат възможността да се срещнат с автора Боян Боев, който в рамките на Алея на книгата ще представи „Последна молитва” и  „Сайбиевата невеста“.

„Последна молитва” е силен роман в класическите традиции на българската белетристика, който ни връща в 1872 година. Авторът рисува предосвобожденска България с всички конфликти и тревоги на жителите на Делва – красиво градче с китни улички.В романа е отразен сблъсъкът между българите и османците, бедните и чорбаджиите, образованите и невежите. Желанието за бунт срещу робството се преплита с любов, нови приятелства и жажда за мъст, а греховете от миналото изплуват на повърхността.

Романът „Сайбиевата невеста” е определен от критиците като „изключителен литературен пробив“. В него главната героиня Цвета трябва да приеме съдбата си, че баща ѝ я е дал за жена на Лозан Сайбията. Но тя не иска да се омъжва за него, защото вече сърцето ѝ е дадено на друг – Стоян. Майка ѝ иска да я избави от нерадостния живот, който я чака, затова ѝ дава мускал с отрова. Цвета е изправена пред избора дали да отрови мъжа си в първата брачна нощ, както майка ѝ е заръчала, или самата тя да изпие смъртоносната течност и да се избави от орисията да бъде Сайбиева невеста.

Боян Боев е роден на 21 март 1993 година в Ямбол. От ранна детска възраст изкуството го е съпътствало в живота – първо музиката, а после и литературата. Завършил е икономическо образование. Пише от ученическите си години, като първият му публикуван разказ се казва „Тъмна вечер“ и е част от литературния алманах „Изгреви над Тунджа“ (2009 г.).През годините не спира да твори, да участва в различни литературни конкурси, да публикува произведения в сборници, интернет сайтове и в личния си блог – www.boyanboev.blogspot.com.

През 2017 година негов материал е публикуван в учебник по литература за 6. клас на изд. „Просвета“, одобрен от МОН за учебната 2017/2018 година. През годините експериментира с различни по жанр произведения, като е писал поезия, детски приказки, криминални разкази, докосващи сърцето истории по действителни случаи, докато стига до стила на Йордан Йовков и Елин Пелин. 

Вярваме, че сме предизвикали интереса ви към тази среща…

Очакваме ви в 17:30 ч на познатото място – жълтата шатра в двора на Интерактивен музей на индустрията.

На среща в Габрово бяха обсъдени стъпки за реализиране на проекта за тунел под връх Шипка
14 юни 2024
Генчо Витанов представя творчеството си в Габрово
17 юни 2024