Писателят Ангел Иванов ще представи тематичния сборник с разкази „Баба“ на издателство  „Мусагена“ по време на „Алея на Книгата“ в Габрово. Срещата с читатели е с вход свободен и ще се проведе в петък (14 юни) от 17:30 ч. в двора на Интерактивния музей на индустрията на ул. „Николаевска“ 3. Водещ на събитието ще бъде Маринела Събева. Присъстващите ще могат да си закупят изданието на място и на самата „Алея на Книгата“, разположена на централната пешеходна ул. „Радецка“.

Ангел Иванов е автор на откриващия разказ в сборника, озаглавен „Жената от домашния иконостас“ и посветен на любимата му вече покойна баба – Милка Милоева, отишла си от този свят само преди година и половина.

Освен неговия текст в книгата фигурират още разказите на 15 други автори: Йорданка Белева, Владислав Христов, Жюстин Томс, Васил Христов, Кремена Димитрова, Ина Иванова, Димитър Стефанов, Яна Монева, Момчил Николов, Руси Чанев, Иван Тотев, Ива Колева, Боян Боев, Анастасия Събева и Силвия Недкова. Всички те пишат за разноликите баби – реални и фикционални –които белязват живота ни.

Вдъхновител, съставител и също автор в сборника е Кремена Димитрова, а популярният писател Георги Бърдаров споделя за него:

„Съществува ли човек, който да няма поне сто спомена, ухаещи на топла баница, изпълнени с истории за торбалани и самодиви, носещи духа на онази единствена част от живота ни, в която сме истински – детството? А крайъгълният камък на почти всяко детство е бабата. И точно когато с лека досада си мислите, че ви е напълно ясно какво ще намерите в този сборник, ще останете напълно изненадани. Историите тук са хаотично разхвърляни в различни епохи и места – досущ като бобените зърна в тепсията на баба – и са вкусни и топли като онзи тиквеник, който и в хиляди луксозни ресторанта да потърсите, няма никога повече да откриете.“.

* * *

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г., където завършва Национална Априловска гимназия.

През последните 5 години е сценарист (либретист) на Габровския Карнавал.

Бил е сценарист и на различни телевизионни формати и сатирични шоупрограми в праймтайма на родния ефир като „Ку-Ку Презареждане“, „Господари на ефира“, „Шоуто на Николаос Цитиридис“, „Шоуто на Боби Ваклинов“ и др.

Негови текстове са публикувани в немалко печатни и интернет издания, сред които списание „Култура“, сп. „Мениджър“, Аctualno.com и др.

Първата му книга – сборникът с разкази „Техническа проверка“ (Scalino) – получава най-престижната награда за дебютна литература в България „Южна пролет“.

В момента завършва втората си книга.

Днес се открива „Алея на книгата“
13 юни 2024
Националният музей на образованието е домакин на Национална научна конференция „Музеите и българското образование – традиции и модерност“
14 юни 2024