Необичаен концерт – дует между човек и растение, ще се състои в четвъртък – 13 юни 2024 г., от 18:00 часа в Музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово.

„Plant/Human Duo“ е музикален проект на Мирян Колев, в който той генерира звуци от различни растения. За целта използва устройства и сензори, прикрепени към листата на растения, които преобразуват техните биоритми в звук, а след това артистът ги видоизменя със звукови ефекти в реално време.

С експеримента си Колев се обляга на множеството изследвания в областта на биоакустиката, но целта му е да придаде звукова естетика на органичната електронна музика, за да покаже, че човекът и растението могат да направят дует, а защо не и цял оркестър. Така той демонстрира и силата на технологиите, които помагат на хората да разбират средата си по-добре и да общуват с нея на различни нива. Докато в глобален план технологичният процес е за сметка на екологията, музикантът показва, че вместо да се противопоставят, може да се открие баланс между двете.

За последните 10 години Мирян Колeв има близо 300 събития в 30 страни по света, както и съвместни проекти с визуални артисти и танцьори. Музиката му е минималистична, на моменти – мрачна, медитативна и космическа, а импровизацията е съществена част от всяко негово изпълнение на живо.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Разпространение“. Входът е свободен.

*По информация на МДХС

Откриваме Алея на книгата в Габрово с майстора на хумора и сатирата Михаил Вешим
11 юни 2024
Крайречната зона след МДХС на фокус в проект за зелени инвестиции
11 юни 2024