Най­-мащабното пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“ и тази година ще допълни културния и духовен живот в Габрово. Официалното откриване е на 13 юни от 17:30 ч в зеления двор на Интерактивен музей на индустрията. Веднага след това организаторите от Община Габрово в партньорство с Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“  и Асоциация „Българска книга“ канят всички габровци и гости на града на едно изключително изживяване с писателя с вечна усмивка на лицето Михаил Вешим, който за пореден път е готов да ни расмее с нечувана досега история. Тази на своя собствен живот. В Габрово сатирикът е подготвил да представи не една, а цели две книги – „Химия на Шегата“ и „Стари хипари и нови разкази“.

Да превърнеш хумора в професия, а смеха – в призванието на живота си. Малко автори у нас са успели да направят това така умело и искрено, както Михаил Вешим. Историите му, плод на 40-годишния му писателски опит като автор на бестселъри, сътрудник, а по-късно и главен редактор на емблематичния вестник „Стършел“, все така искрено разсмиват читателите и доказват, че весело може да се пише дори и за тъжните неща. 

Вдъхновен от автобиографиите на някои от най-големите хумористи като Бранислав Нушич, Уди Алън и Чарли Чаплин, Михаил Вешим пише „Химия на шегата“, за да разкаже не толкова за себе си, колкото за своята мисия никога да не се взема твърде насериозно и да продължава да открива алхимията на живота, скрита в химията на шегата. Сред страниците на този автобиографичен роман читателите ще поемат на пътешествие назад във времето, за да се запознаят с едно ухилено хлапе, което се залива от смях и пръст да му покажат. Тази му способност да открива смешното във всичко остава с него и до днес.  Вградена в разказа за живота на Михаил Вешим, читателите ще открият и вратичка към историята на 75-годишния вестник „Стършел“ и майсторите на хумора като Радой Ралин, Георги Друмев, Мирон Иванов, Петър Незнакомов, които творят в редакцията му през годините и изграждат облика на българската сатира. 

Безгрижен като красиво юлско утро на брега на морето, e  сборникът „Стари хипари и нови разкази“. В него сатирикът събира някои от най-обичаните си морски разкази и прибавя към тях осем нови истории, пропити със звън на китари, среднощни къпания и носталгията към едно вече отминало време. 

В света на тези скитащи, хипарливи и невероятно смешни разкази, Михаил Вешим се превръща в „певец на българския къмпинг“ и кани читателите да станат част от безкрайния празник на младостта, морето и любовта към живота. А тя се усеща най-истинска в ранните часове на деня – там, на брега на Черно море, което все още не е застигнато от прегръдката на бетона, циментовите огради и хотелските исполини. 

Сред страниците на този калейдоскопичен сборник с разкази като стъкълца, превърнали се в скъпоценни камъни от целувката на вълните, ще заискрят историите за Алфонс, който носи лятото; за „Старецът и морето“ и созополския Хемингуей; за австрийския шпионин, който бележи първите стъпки на неизбежната промяна – вечни истории за бунт и див копнеж по свободата.

Кой е Михаил Вешим?

Роден е на 17 септември 1960 г. в София в семейството на писателя Георги Мишев. През 1982 г. завършва Софийския университет, специалност журналистика. От същата година работи във вестник „Стършел“, където от 2003 г. заема поста главен редактор.

Автор е на стотици разкази и фейлетони.

През 2009 г. е член на журито на литературната награда „Хеликон“.

През 2002 г. негови разкази са включени в „Антология на световния хумор“, публикувана във Виетнам, наред с разкази на Марк Твен и Уди Алън.

През 2008 г. Михаил Вешим, заедно със сатирика Васил Сотиров, получава Националната награда за цялостно творчество в областта на хумора и сатирата „Райко Алексиев“.

Романът му „Английският съсед“ е една от двете български книги (заедно с „Арката“ на Здравка Евтимова), номинирани за литературната награда на Европейския парламент. По романа е направен сценарият на едноименния филм с режисьор Дочо Боджаков.

 

Програма за Алея на книгата 13-16 юни
10 юни 2024
Музикантът Мирян Колев показва как звучат растенията
11 юни 2024